Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Πότε θα γίνει η τελευταία πληρωμή
Οικονομία
22/06/2022

Ποιοι εργαζόμενοι απειλούνται με απολύσεις

Οριστικό τέλος μπήκε στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουνίου θα πληρωθούν τον μήνα Μάιο οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Περίπου 32.000 εργαζόμενοι αναμένεται να πληρωθούν για τελευταία φορά. Το πρόγραμμα «τρέχει» ήδη από τον Ιούνιο του 2020, το οποίο και ξεκίνησε κατά την περίοδο της πανδημίας. Όσοι εργαζόμενοι ήταν στον μηχανισμό επέστρεψαν στο καθεστώς εργασίας της σύμβασης τους, ενώ αναμένεται να λάβουν κανονικά το επίδομα αδείας.

Ωστόσο, οι εν λόγω εργαζόμενοι με την έξοδο τους από τον μηχανισμό απειλούνται με απόλυση με την κατάργηση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στο τέλος Μαΐου, καθώς πλέον δεν υπάρχει κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται στον Μηχανισμό υποχρεούνταν να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν μόνο κατά την περίοδο επιδότησης τώρα όμως αυτό δεν ισχύει.

  • Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό
  • Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας
 

πηγή:newsbreak.gr