Πρόεδρος ΣΕΠΕ Κω: ''Έχει καταντήσει ποινικό αδίκημα να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας – Άδικα τα οριζόντια μέτρα''
Οικονομία
10/11/2023

’Δεν είναι όλες οι μικρές επιχειρήσεις φοροκλέφτες. Η λέξη ελεύθερος επαγγελματίας έχει καταντήσει ποινικό αδίκημα για την εκάστοτε κυβέρνηση. Θεωρείται δεδομένο ότι είσαι απατεώνας, κλέφτης όταν ασκείς το επάγγελμα του ελεύθερου επιχειρηματία’’,  δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κω (Σύλλογος Επιχειρήσεων Εστίασης) Γιώργος Σεγραίδος, με αφορμή τις εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα

Χαρακτήρισε μεγάλο λάθος και ’’θεσμική φοροδιαφυγή’’ τον κώδικα φορολογίας 5 χιλιάδων σελίδων, ακατανόητο με έξοδα επιχειρήσεων που δεν εκπίπτουν από φορολογικές δηλώσεις υποχρεώνοντας σε αναζήτηση μαύρου χρήματος.

‘’Έχουν ξεχάσει προφανώς οι περισσότεροι πολιτικοί τον ανθρώπινο παράγοντα ,την κόπωση της επιχειρηματικότητας, ότι ο μικρομεσαίος αργοπεθαίνει και η τελευταία φορολογική αλλαγή επιβεβαιώνει τον κανόνα ’’υπογράμμισε ο κ Σεγραίδος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ‘’σε λίγο καιρό θα ψάχνουν να βρουν επαγγελματίες να ασκούν τη συγκεκριμένη ιδιότητα, ίσως  όχι στη Ρόδο και τη Κω παρ’ολο που είχαν πολλαπλές κρίσεις, πυρκαγιές, προσφυγικό σεισμός, αλλά σίγουρα στην υπόλοιπη χώρα ’’.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Εστίασης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

’’Δεν είναι δυνατόν‘’, υποστήριξε, “να λες ευχαριστώ για την  αύξηση του βασικού μισθού και από την άλλη να μη μειώνεις τις ασφαλιστικές εισφορές !’’

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του σε δεκάδες χιλιάδες ΑΦΜ συναδέλφων που περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν και οι οποίοι, όπως εξήγησε, κρατάνε γι αυτό το λόγο το επάγγελμα ανοικτό, ωστόσο φορολογούνται χωρίς να έχουν έσοδα, με ελάχιστο εισόδημα και προκαταβολή φόρου.

‘’Πρέπει τα κριτήρια φορολόγησης να αφορούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες γιατί τα οριζόντια μέτρα είναι άδικα και ο θάνατος του εμποράκου είναι μπροστά μας’’, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σεγραίδος.