Ακρίβεια: Το επίδομα των 250 ευρώ, το market pass και τι άλλα μέτρα εξετάζονται
Οικονομία
13/11/2023

Θέμα ημερών αποτελούν οι ανακοινώσεις για μία νέα παρέμβαση στο μέτωπο της ακρίβειας με στόχο τη στήριξη ευάλωτων κυρίως κοινωνικών ομάδων, πριν το τέλος του έτους.

Ένα πρώτο βήμα θα γίνει στα μέσα της εβδομάδας οπότε και θα ανακοινωθεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Οκτωβρίου με τα μηνύματα που έρχονται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να είναι θετικά. Ωστόσο σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη στην ΕΡΤ, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2024 στις 21 Νοεμβρίου.. «Επειδή εφαρμόζεται όλη αυτή η πολιτική και δεν έχουμε ενδώσει στον λαϊκισμό, φαίνεται παρά τις δυσκολίες ότι υπάρχει ένα φως στον ορίζοντα. Θα προσδιοριστεί στις επόμενες μέρες και περίπου τις ημέρες που θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός, Θα έχουμε μια εικόνα.. Ό, τι υπάρξει στο βαθμό που υπάρξει, θα σχετίζεται με την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς
Με την ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα να επιμένει, έδαφος φαίνεται να κερδίζει η καταβολή ενός έκτακτου επιδόματος για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια νέα επιταγή ακρίβειας 200-250 ευρώ η οποία θα αφορά οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα όπως τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, άτομα με αναπηρία και μη επιδοτούμενους άνεργους, ενώ από τα δημοσιονομικά περιθώρια θα κριθεί εάν η οικονομική ενίσχυση επεκταθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι πριν από τα Χριστούγεννα είχε καταβληθεί έκτακτο επίδομα 250 ευρώ σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, 172.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες. Επίσης 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν διπλή δόση και 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ έλαβαν αυξημένο επίδομα κατά 50%.

Τι θα γίνει με το Market Pass 2
Ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρξουν, στο τραπέζι είναι και η παράταση του Μarket Pass 2 για το τελευταίο δίμηνο του έτους. Να θυμίσουμε ότι έχει παραταθεί ο χρόνος υποβολής αιτήσεων για το Market Pass 2 για τους μήνες Αύγουστο- Οκτώβριο 2023 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2024 για όλους τους δικαιούχους.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των Κ.Ε.Π. Υπενθυμίζεται ότι στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου θα συνεχιστεί η καταβολή του μέχρι το τέλος του έτους και μάλιστα το ποσό θα είναι διπλάσιο.

Ο μειωμένος ΦΠΑ
Επιπλέον υπάρχει μία ακόμα «εκκρεμότητα» η οποία σχετίζεται με το αν θα παραταθεί το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Το συγκεκριμένο ζήτημα θα «κλείσει» τις επόμενες ημέρες και θα αποτυπώνεται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης για ορισμένες από τις παραπάνω κατηγορίες. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για 6 μήνες ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των επιπτώσεων της ακρίβειας που ταλαιπωρεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πηγή naftemporiki.gr