Άκης Σκέρτσος: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις τιμές στο ελαιόλαδο»
Οικονομία
09/01/2024

Ομολογία αποτυχίας των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας συνιστούν οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσου.

Ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά επανέλαβε με τη σειρά του την αυριανή σύσκεψη στις 10 το πρωί υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τα μέτρα της ακρίβειας: « Η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για να τιθασεύσει το πρόβλημα της ακρίβειας», είπε χαρακτηριστικά.

Τα τέσσερα «όπλα» της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας – Τι αναφέρει ο Σκέρτσος

Το βρεφικό γάλα

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα πωλείται έως και 213% ακριβότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Θα ανακοινωθούν μέτρα για την τιμή του βρεφικού γάλακτος», ενώ να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας με πρόσφατες δηλώσεις του σημείωσε: «Όταν το 2011 απελευθερώθηκε η πώλησή του από τα φαρμακεία, είδαμε τις τιμές να μειώνονται, αν και παρέμεναν υψηλές. Φαίνεται ότι, εκείνο το άνοιγμα δεν ήταν αρκετό. Οι τέσσερις εταιρείες ερευνώνται, όπως και οι στρεβλώσεις που οδηγούν στην υψηλή τιμή του βρεφικού γάλακτος. Θα συγκρουστούμε και θα πάμε μέχρι τέλους την έρευνα για τη μείωση του βρεφικού γάλακτος».

 

Περί διατίμησης

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του κ. Σκέρτσου για το μέτρο της διατίμησης με αφορμή τις υψηλές τιμές στο βρεφικό γάλα: «Η διατίμηση δημιουργεί προβλήματα και αυτό δεν το θέλουμε».

Και το παράδοξο είναι πως η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια έχει κάνει χρήση μέτρου στα πρότυπα της διατίμησης βάζοντας ανώτατο όριο στα περιθώρια κέρδους κλάδων τροφίμων και άλλων ειδών βασικής κατανάλωσης. Μάλιστα, πρόσφατα με νομοθετική παρέμβαση παρέτεινε το μέτρο για άλλους έξι μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το μέτρο αυτό εντούτοις οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται…

Ο κ. Σκέρτσος, όπως προκύπτει από τη δήλωση του, μάλλον παραδέχεται την αποτυχία του μέτρου…

Ψηλά τα χέρια για το ελαιόλαδο

Η κυβέρνηση, όμως, δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει και τις υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο.

Η δήλωση του κ. Σκέρτσου συνιστά επίσης ομολογία αποτυχίας: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι σε αυτή τη φάση για το λάδι» διευκρίνισε. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «Το λάδι είναι μια ειδική περίπτωση διότι έχει να κάνει και με συνθήκες κλιματολογικές, συνθήκες ελλείψεων που έχουν παρατηρηθεί. Δηλαδή υπάρχουν τοπικά και καιρικά φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την τιμή του. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι σε αυτή τη φάση για το λάδι. Σίγουρα πρέπει οι εταιρείες οι οποίες διαθέτουν τα προϊόντα λαδιού να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον πιο έντονου ανταγωνισμού και τα περιθώρια κερδοφορίας σε σχέση με το προ κρίσης επίπεδο να ελέγχονται διαρκώς από το υπουργείο Ανάπτυξης. (…) Όπου παρατηρούνται παρατυπίες, επιβάλλονται πρόστιμα», είπε ο υπουργός αντιφάσκοντας εκ νέου με την προηγούμενη δήλωση για το ό,τι το μέτρο της διατίμησης δημιουργεί προβλήματα…

πηγή: ΟΤ