Ψηφίστηκε ο νέος ποινικός κώδικας: Αυστηρότερες ποινές για δολοφονίες & σεξουαλικά εγκλήματα
Πολιτική
11/11/2021

Με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, ο νέος ποινικός κώδικας εγκρίθηκε από τη Βουλή

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και άλλες επείγουσες διατάξεις», ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, εκτός από το ΚΙΝ.ΑΛ που ψήφισε «παρών». Ωστόσο, αρκετά άρθρα του νομοσχέδιου που αυστηροποιούν τις ποινές για ορισμένα ειδεχθή εγκλήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα και οι ανθρωποκτονίες, υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το τέλος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δημιουργήθηκε σύγχυση ως προς την ψήφο του ΚΙΝ.ΑΛ, καθώς εμφανιζόταν να ψηφίζει «Ναι» επί της αρχής, ενώ είχε ξεκαθαριστεί στην Ολομέλεια ότι η επίσημη θέση του είναι «Παρών».

Λίγο αργότερα διευκρινίστηκε ότι, «εκ παραδρομής», ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιώργος Μουλκιώτης, που αντικατέστησε σήμερα στην Ολομέλεια τον Αχμέτ Ιλχάν, είχε πατήσει λάθος κουμπί και αντί για «Παρών» ψήφισε «Ναι», επί της αρχής. Το θέμα έληξε μετά τις διευκρινήσεις που δόθηκαν, στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝ.ΑΛ, Κώστα Σκανδαλίδη.

Εν τω μεταξύ, σε νομοτεχνική βελτίωση για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Στη ρύθμιση επισημαίνεται «η καθιέρωση του αξιόποινου χαρακτήρα, για τη μη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση που επιβάλει απαγόρευση προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ προσώπων».

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση προσέγγισης του δράστη με το θύμα είναι η συνηθέστερη απόφαση των δικαστηρίων για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

«Η παραβίαση της δικαστικής απόφασης, μέχρι σήμερα, βάσει του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα δεν είχε αξιόποινο χαρακτήρα. Το καθιερώσαμε με τη νομοτεχνική βελτίωση ως ένδειξη της ευρύτατης πρωτοβουλίας που ακολουθεί για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων της. Δέσμευση του υπουργείου και της Πολιτείας είναι ότι θα το εξετάσουμε και θα κάνουμε το παν για να αποφευχθούν μελλοντικές γυναικοκτονίες και για να σταματήσει οι γυναίκες να είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών», τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Πηγή: lifo.gr