Τα εγκαίνια της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής στην Κω, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη
Πολιτική
27/11/2021
Αισθητή η απουσία του Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά, εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής  και της αντιπολίτευσης, στα εγκαίνια της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής στο Πυλί της Κω

Παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότη Μηταράκη, του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι τα εγκαίνια της νέας κλειστής δομής μεταναστών στο Πυλί της Κω.  Στα εγκαίνια παρευρέθησαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και οι βουλευτές της Ν. Δ, κ. Βασίλης Υψηλάντης και ο κ. Γιάννης Παπάς  καθώς και διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης. 

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου, κ.κ Ναθαναήλ, έπειτα ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας από τον κ. Μηταράκη και τον κ.Σχοινά, ενώ αμέσως μετά οι επίσημοι προσκεκλημένοι επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και ξεναγήθηκαν στους χώρους της ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας μεταναστών.

Η Κλειστή δομή της Κω μεταξύ άλλων, διαθέτει: 

Eστιατόρια, ιατρείο, γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά, χώρο φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών, χώρο για τα γραφεία της διοίκησης της δομής, ειδικά διαμορφωμένο χώρο για μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και εγκαταστάσεις πυρόσβεσης, βιολογικού,  εγκαταστάσεις υποδοχής,  ασφαλείς ζώνες για ασυνόδευτα παιδιά, εφήβους και άλλα ευάλωτα άτομα,  εγκαταστάσεις για διαδικασίες μετά την αρχική άφιξη και απαραίτητους διοικητικούς χώρους, εγκαταστάσεις για την εξασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες, κοινόχρηστες περιοχές και χώρους αναψυχής και  κέντρα κράτησης πριν από την απομάκρυνση.

                                                  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΚΩ

Η ελεγχόμενη δομή της Κω είναι δυναμικότητας 2.140 φιλοξενούμενων, σε έκταση 90 στρ. στην τοποθεσία του πρώην στρατοπέδου "Μακρυγιάννη" η οποία αναλύεται ως ακολούθως:

960 άτομα γενικός πληθυσμός

100 ασυνόδευτα ανήλικα

480 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες

600 άτομα στα ΠΡΟΚΕΚΑ

Το έργο ανατέθηκε στην κατασκευαστική  Μυτιληναιος. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του είναι 33,64 εκατ. ευρώ πλεόν φπα - 39,36 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, δηλώσεις παραχώρησαν στα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Πριφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος ενώ ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο του ΚΥΤ.

Συνολικά έχουν δημιουργηθεί 5 παρόμοιες εγκαταστάσεις  σε Σάμο, Κω. Λέρο, Χίο και Λέσβο, ενώ  σήμερα το πρωί  πραγματοποιήθηκαν τα αντίστοιχα εγκαίνια στην Λέρο. Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η χώρα μας  δυόμισι χρόνια μετά, είναι σε θέση να πει πως με σχέδιο, συστηματική προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, έχουμε εμφανώς ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού, αφήνοντας πίσω την κρίση που ξεκίνησε το 2015. Μία κρίση που ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη θέλουν να ξαναζήσουν.  

Ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε ότι η Ευρώπη αλλάζει σελίδα στην διαχείριση του μεταναστευτικού. "Τα νέα σύγχρονα και πολλαπλών χρήσεων κέντρα υποδοχής σε Λέρο και Κω αποτελούν ακόμη μια χειροπιαστή απόδειξη της αμέριστης Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Η σημερινή ημέρα είναι χωρίς αμφιβολία ιστορική και αποτελεί τη σφραγίδα της υλοποίησης της απόφασης που λάβαμε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2020, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων κέντρων στα νησιά της πρώτης γραμμής, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”  

O Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης, δήλωσε:

«Με τις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές σε Λέρο και Κω βαδίζουμε σταθερά προς την ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Και τα δυο νησιά τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης του μεταναστευτικού και επωμίστηκαν δυσανάλογα βάρη. Αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Σήμερα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και άξονες της πολιτικής μας την ευρωπαϊκή συνεργασία και τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στεκόμαστε με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε ομιλίες για το χρονικό της δημιουργίας του κέντρου υποδοχής στην Κω, παρουσία των στρατιωτικών, διοικητικών και πολιτικών αρχών του τόπου. Τον συντονισμό πραγματοποίησε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου, κ. Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος παρουσίασε βίντεο με τα στάδια κατασκευής του Κέντρου Υποδοχής Κω, ενώ  τόνισε  πως σήμερα "συμπληρώνουμε μία μία τις ψηφίδες και βαδίζουμε σταθερά προς την ολοκλήρωση του Εθνικού συστήματος Υποδοχής".

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ.Νότης Μηταράκης ο οποίος τόνισε  πως οι δομές "εγγυώνται συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης σε ανθρώπους που αιτούνται διεθνούς προστασίας, αλλά και τους αναγκαίους όρους φρούρησης και περιορισμού για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή/απέλαση . Δυόμισι χρόνια μετά, είμαστε σε θέση να πούμε πως με σχέδιο, υπομονή και επιμονή, έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού. Υλοποιήσαμε ότι υποσχεθήκαμε στους νησιώτες, που σήκωσαν το μεταναστευτικό στις πλάτες τους"

Ο αντιπροέδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως τίποτα δεν θυμίζει την εικόνα του 2015. "Σήμερα βλέπουμε ένα υπερσύγχρονο κέντρο υποδοχής , ευρωπαϊκών προδιαγραφών, γυρίζουμε σελίδα και  όλοι μαζί χτίζουμε ποιοτικές και αξιοπρεπείς δομές. Επίσης αναφέρθηκε στην υλοποίηση της δέσμευσης στους Κώους πολίτες για αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης, με επιτυχία. Τόνισε πως η χρηματοδότηση από την Ευρώπη ήταν στο 100% και πρέπει  κοιτάμε μπροστά. Έστειλε μήνυμα από την Κω... "κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να απειλείσει την Ευρώπη , χτίζουμε ένα σύστημα που όποιος το προσπαθήσει, αποτυγχάνει. Η Ευρώπη δε δέχεται την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου"

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σημείωσε πως  είναι αισθητή η αποσυμφόρηση των νησιών καθώς κι η ανάπτυξη τους. Οι λύσεις έρχονται μέσα από αποφάσεις που σέβονται το παρελθόν. Επίσης ο κ.Χατζημάρκος τόνισε πως  πρέπει να εξασφαλίσουμε πως το 2015 δεν θα επαναληφθεί κια αυτό εξασφαλίζεται μέσα από τις δομές. Κοιτώ του νησιώτες στα μάτια , κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ.Χατζημάρκος.

Ο κατασκευαστής του έργου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ δια του εκπροσώπου του Παναγιώτη Γαρδελινού ( διευθυντής τομέα βιώσιμης ανάπτυξης), τόνισε πως σήμερα παραδόθηκε ένα σύγχρονο έργο που αποτελεί πρότυπο,  περιλαμβάνει  την κατασκευή 3 κλειστών ελεγχόμενων δομών σε χρόνο ρεκορ εν μέσω πανδημίας και ανατιμήσεων και διαθέτει ξεχωριστούς χώρους υγείας, εκπαίδευσης,  άθλησης, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης και ασφάλειας.


 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ