Eργατικό Κέντρο ΒΣΔ : Όλες και όλοι στην Απεργία στις 6 Απρίλη, στις 10:30 στην πλ. Ελευθερίας
Πολιτική
24/03/2022

Όλοι στον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και στην φοροληστεία, για την υπεράσπιση του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος.

Για Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Καμιά εμπλοκή – καμιά συμμετοχή της χώρας μας στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Συνάδελφοι,σσες

Το φιτίλι του πολέμου που άναψε για τα καλά στην Ουκρανία με την απαράδεκτη και καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας, είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας. Όλες οι κυβερνήσεις στην  χώρα μας διαχρονικά στηρίζουν το δολοφονικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ,  δίνουν γη και ύδωρ μετατρέποντας την χώρας μας σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση.

Όπως το πάνε οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους θα βρίσκονται πάντα από την πλευρά του χρεωμένου.

Στην περίοδο ειρήνης μας φορτώνουν με δεκάδες αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους κάνοντας την ζωή μας ανυπόφορη. Και τώρα που δεν μπορούν να τα «βρουν»  με διαλόγους, κινδυνεύουμε να γίνουμε «κρέας στα κανόνια» τους και να πληρώσουμε το μάρμαρο των πολεμικών σχεδιασμών τους.

Είναι εξοργιστικό να μην μπορούμε να ζεστάνουμε τις οικογένειές μας, να μην μπορούμε να βάλουμε βενζίνη για να πάμε στη δουλειά μας, να τρέμει το φυλλοκάρδι μας για να ανοίξουμε το διακόπτη για να μαγειρέψουμε, γιατί οι λογαριασμοί που μας έρχονται προκαλούν ηλεκτροσόκ.

Είναι απαράδεκτο το 2022 να κάνουμε οικονομία στο ψωμί λες και είμαστε στο 1910!

Ο κατώτερος μισθός  βρίσκεται κολλημένος στα επίπεδα του 2007 δηλαδή στα 663€,

Δεν παίρνονται μέτρα για την προστασία του εισοδήματος μας από την ακρίβεια,

Σε συνθήκες πανδημίας το σύστημα υγείας έχει γονατίσει και έχει μετατραπεί σε σύστημα μίας νόσου,

Δεν αραιώνουν τα τμήματα στα σχολεία των παιδιών μας,

Τα πρωτόκολλα καταργούνται ενώ τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται,

Δισεκατομμύρια ευρώ  φεύγουν στο ΝΑΤΟ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, για rafal και φρεγάτες που δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση της άμυνας της χώρας.

Ακόμα και τα μικρά παιδιά καταλαβαίνουν πως :

Όλα αυτά γίνονται γιατί οι δικές μας ανάγκες θεωρούνται κόστος.  Τα δικαιώματά μας έχουν μπει στον βαρέλι που δεν έχει πάτο.

 

Οι αυξήσεις ψίχουλα που υπόσχεται η κυβέρνηση της ΝΔ δε θα λύσουν το μεγάλο πρόβλημα των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα. Το τρένο της ανάπτυξης έρχεται και φεύγει με τα αντεργατικά μέτρα να μονιμοποιούνται και να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο με τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων. Ο νόμος Χατζηδάκη  που είναι πλέον σε απόλυτη ισχύ, σε συνδυασμό με του νόμους Βρούτση - Αχτσιόγλου και λοιπούς έρχονται να δώσουν  συντριπτικό χτύπημα σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Συνάδελφοι,

Τα προβλήματα δεν λύνονται με την υποταγή και τη σιωπή. Μόνη λύση η αγωνιστική, συλλογική, οργανωμένη διεκδίκηση. Δεν μας παίρνει για αναμονές και συγχωροχάρτια. Χορτάσαμε από σωτήρες και λύσεις που έλυναν τα άλυτα και τα αδιέξοδα προβλήματα που γεννάει η ανταγωνιστικότητα η επιχειρηματικότητα και η «ελεύθερη οικονομία».

10χρόνια  κρίση μας λέγαν υπομονή και θα στρώσει η κατάσταση, μας καλούσαν σε ομοψυχία για το κοινό συμφέρον και μας φόρτωσαν στην καμπούρα πάνω από 700 αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους, όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και οι μεταλλάξεις τους. Αυτοί δλδ που σήμερα λένε πως μπορούν να φέρουν λύση. Φτάνει πια!

Καμία υπομονή! Καμία ανοχή! Ως εδώ! Όλοι στην απεργία στις 6 Απρίλη!

Διεκδικούμε:

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και σύνταξης, πληρωμή υπερωριών. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων.

Επίδομα ανεργίας 600€ σε όλους τους ανέργους.

  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.

  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

  • Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).

  • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

  • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

  • Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα Μ.Μ.Μ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.

  • Γενναία μείωση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτήριων των επιβατών και των ναύλων των οχημάτων Δωρεάν μετακίνηση για ανέργους, ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, φοιτητές και στρατευμένους.

  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.

  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

  • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

  • Όχι στις απολύσεις. Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στην Τοπική Διοίκηση και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας.

  • Απαιτούμε:

  • Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και τρόπο κι αν γίνεται.

  • Να μην χρησιμοποιηθούν υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

  • Να κλείσουν όλες οι Αμερικανο – ΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας.