N.Σαντορινιός: Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει, εδώ και μήνες, να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας και να βάλει πλαφόν στις τιμές
Πολιτική
24/03/2022

«Αντί να παίζουν κρυφτό, να φορολογήσουν τώρα τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των 1,4 δις ευρώ που καρπώνονται οι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας και να βάλουν πλαφόν στις τιμές για να στηρίξουν την κοινωνία», τόνισε  ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη.

https://www.youtube.com/watch?v=3l0aX-Cqhg0

  • Κερδοσκοπία, ψεύδη και ολιγωρία σε βάρος μιας κοινωνίας που υποφέρει

«Ενώ ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φωνάζουμε εδώ και έξι μήνες για την αισχροκέρδεια στις πλάτες του ελληνικού λαού, ο κ. Μητσοτάκης, μόλις χθες και για πρώτη φορά, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν υπερκέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια και ότι …κάπως πρέπει να συνεισφέρουν οι πάροχοι. Προφανώς, ακόμα δεν είχε αποφασίσει αν θα φορολογηθούν ή όχι!»

«Την ώρα που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο για ‘ουρανοκατέβατα’ κέρδη των εταιρειών ενέργειας, ο Πρωθυπουργός αμφισβητεί τα τεκμηριωμένα στοιχεία που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και μας είπε ότι έδωσε εντολή στην ΡΑΕ  (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για ανάλυση της κερδοφορίας. Ψεύδεται ξανά, διότι τα στοιχεία της ΡΑΕ τα έχει στο γραφείο του από 1η Μαρτίου, ξέρει πολύ καλά πόσα είναι τα υπερκέρδη και θα μπορούσε άμεσα να φέρει ρύθμιση φορολόγησης».  

  • 1,4 δις τα υπερκέρδη των ιδιωτών παρόχων ενέργειας με τεκμηριωμένα στοιχεία από την ΡΑΕ

«Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, τα υπερκέρδη είναι 1,4 δις ευρώ. Αυτό υπολογίζεται με τη μέση τιμή παραγωγής ενέργειας στα 153 ευρώ/μεγαβατώρα και τη μέση τιμή πώλησης ενέργειας στη χονδρική στα 202 ευρώ/μεγαβατώρα, από τον Ιούλιο 2021 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2022. 49 ευρώ η διαφορά, όταν τέτοια εποχή πέρσι, το κέρδος από την μεγαβατώρα ήταν 2 με 3 ευρώ. Οπότε αν κανείς υπολογίσει τις μεγαβατώρες που έχουν καταναλωθεί, βγαίνει το σύνολο των 1.7 δις, από το οποίο αφαιρούνται κάποιες επιδοτήσεις που δόθηκαν».

«Τουλάχιστον παραδέχθηκε επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης ότι υπάρχουν υπερκέρδη. Κέρδη, εις βάρος του καταναλωτή, εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Να φορολογήσει με 90% τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και κερδοσκοπούν, να τα αναδιανείμει και να βάλει πλαφόν στις τιμές. Έτσι αντιμετωπίζεται η ακρίβεια και όχι με ευχολόγια».