Δημοσκόπηση ''Παραπολιτικά'': Προβάδισμα 7,8% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτική
17/09/2022

Πώς κρίνουν οι πολίτες τις εξαγγελίες ΜητσοτάκηΠροβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας GPO, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”.

Στο ερώτημα “ποιον θα ψηφίζατε αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την Κυριακή”, 32,5% των ερωτηθέντων απαντούν ότι επιλέγουν το κόμμα της ΝΔ. Το 24,7% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απαντούν ότι θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 11,4% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, η “Ελληνική Λύση” με 4%, το ΜΕΡΑ25 με 2,1%, οι “Έλληνες για την Πατρίδα” με 1,7% και η “Εθνική Δημιουργία” με 1,5%. Το 3,9% απαντούν ότι θα ψήφιζαν “άλλο” κόμμα, το 1,2% επιλέγουν λευκό ή άκυρο και το 1,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν.

Τα μέτρα ανακούφισης που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντιμετωπίζονται θετικά από το 51,4 του δείγματος έναντι 45,3 που τα κρίνουν αρνητικά ενώ συνολικά οι πρωθυπουργικές οικονομικές εξαγγελίες θεωρείται ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση από το 50,4 της κοινής γνώμης έναντι 46,9 που τις κρίνουν αρνητικά και μη επαρκείς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά.

Σε επιμέρους τομείς θετικά εκλαμβάνονται τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης από το 51,1 του εξεταζόμενου πληθυσμού ενώ θετικά κρίνονται οι χειρισμοί της κυβέρνησης τόσο στο μέτωπο του Μεταναστευτικού με 55,5 όσο και σε αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων 62,9 που αναδεικνύεται σε προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής για την κυβέρνηση αφού σε σύγκριση με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 54,6 την εμπιστεύεται περισσότερο.

Παρά την έντονη κριτική που ασκείται για τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, η κυβέρνηση της Ν.Δ επιλέγεται από το 48,1 έναντι 31,2 που προτιμά μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.

Σε προηγούμενη δημοσκόπηση της GPO, που δημοσιεύθηκε στα “Νέα Σαββατοκύριακο” στις 27 Αυγούστου, η ΝΔ είχε ποσοστό 31,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,1%. Τρίτο κόμμα ήταν το ΠΑΣΟΚ με 12,1% και ακολουθούσαν ΚΚΕ με 5,7%, “Ελληνική Λύση” με 4,8% και ΜΕΡΑ25 με 2,1%. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 27 Αυγούστου, η ΝΔ φαίνεται να έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Το ποσοστό που δίνουν οι πολίτες στη ΝΔ αυξήθηκε στο 32,5% από 31,4%. Την ίδια περίοδο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μειώνεται από το 25,1% στο 24,7%.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση -της ίδιας εταιρείας που διενήργησε και το σημερινό γκάλοπ στα “Παραπολιτικά”- έδειχνε τις τάσεις στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών και της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.