Την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ» για τα μικρά τουριστικά καταλύματα ζητά ο Μάνος Κόνσολας
Πολιτική
17/02/2023

Με παρέμβαση του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών για το άνοιγμα του προγράμματος «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», που στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και καταλυμάτων.
Συγκεκριμένα, θα επιδοτούνται έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας από 50.000 € έως και 500.000 και με την προϋπόθεση η δυναμικότητα του τουριστικού καταλύματος να μην ξεπερνά τις 100 κλίνες.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι μεγάλη πλειοψηφία των μικρών τουριστικών καταλυμάτων είναι κτίρια που χρήζουν γενικότερης αναβάθμισης και η ενεργοποίηση του προγράμματος αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, αφού τα μικρά τουριστικά καταλύματα θα μπορούν να επιδοτηθούν για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα φωτισμού, θέρμανσης, ψύξης και αερισμού χώρων αλλά και για την εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τονίζει ότι με αυτό το τρόπο οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις θα θα ενισχύσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αλλά κυρίως θα μειώσουν το ενεργειακό του κόστος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: « Ενεργοποίηση του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΕΠΙΧΕΙΡΩ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Κύριε Υπουργέ,

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού επιδοτούνται έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας από 50.000 € έως και 500.000 και με την προϋπόθεση η δυναμικότητα του τουριστικού καταλύματος να μην ξεπερνά τις 100 κλίνες.
Είναι δεδομένο ότι η στόχευση του προγράμματος αφορά στα μικρά τουριστικά καταλύματα . Η μεγάλη πλειοψηφία από αυτά είναι παλαιά κτίσματα που χρήζουν γενικότερης αναβάθμισης και η ενεργοποίηση του προγράμματος αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία.
Τα μικρά τουριστικά καταλύματα θα μπορούν να επιδοτηθούν για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα φωτισμού, θέρμανσης, ψύξης και αερισμού χώρων αλλά και για την εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αλλά κυρίως θα μειώσουν το ενεργειακό του κόστος.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1.Ποιος είναι ο προγραμματισμός σχετικά με την ενεργοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ- Επιχειρώ» για τα μικρά τουριστικά καταλύματα;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου