Καιρίδης: Διπλάσιοι οι μετανάστες που φτάνουν στα νησιά το 2023
Πολιτική
22/09/2023

«Το μεταναστευτικό πρωταγωνίστησε στην παρουσία Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και ήταν το θέμα που έφτασε πρώτο στη συνάντηση με τον Ερντογάν», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης σε συνέντευξή του στον ΑNT1. Ο υπουργός σχολίασε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και τις αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Το μεταναστευτικό πρωταγωνίστησε στην παρουσία Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και ήταν το θέμα που έφτασε πρώτο στη συνάντηση με τον Ερντογάν. Είναι μία καλή βάση για να συνεχίσουμε τον πολιτικό διάλογο στα μέσα Οκτωβρίου», είπε αρχικά ο Δημήτρης Καιρίδης. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παραδέχθηκε ότι «έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά μας. Η αύξηση αυτή ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022 και έχουμε διπλασιασμό σε σχέση με το 2021. Φέτος ο αριθμός πάλι θα διπλασιαστεί». 

«Χρησιμοποιούνται μικρά φουσκωτά, μιας χρήσης που κατασκευάζονται στην Τουρκία. Είναι των 20 ατόμων, είναι ένα μοντέλο το οποίο είναι εύκολο για τους διακινητές να το βουλιάξουν», επισήμανε. 

Όπως ανέφερε ο κ. Καιρίδης, «30.000 μετανάστες έχουν έρθει αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα από την Τουρκία σε σχέση με το 2015, που είχαν έρθει 800.000. Οι ροές που έρχονται εδώ επηρεάζουν τόσο εμάς, όσο και την Ευρώπη, αφού προωθούνται σε αυτήν», ενώ αποκάλυψε ότι το Σάββατο θα υπάρξει συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας για το θέμα των μεταναστών.

 
 «Παραδοσιακά το μεγάλο πρόβλημα είναι η Λέσβος. Από 24.000, όταν κάηκε η Μόρια, αυτή τη στιγμή έχει 4.000 μετανάστες το νησί. Η Ρόδος είναι ιδιαίτερη περίπτωση, όπου υπάρχουν κάποιες ροές, αλλά σε αντίθεση με άλλα νησιά, δεν έχουμε δομή φιλοξενίας, γιατί αντιδρά ο κόσμος. Έχουμε δικαστικές διαμάχες για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας σε μέρη που δεν επιτρέπει ο κόσμος να δημιουργηθούν, όπως η Ρόδος», σημείωσε ο υπουργός.
 

Στρέφοντας τα βέλη του προς τη γείτονα, ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε πως «η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε διεθνή κόμβο παράνομης μετανάστευσης. Έχουμε συλλάβει διακινητές πολλών εθνοτήτων. Έχουμε εξηγήσει στην Τουρκία ότι μέσα από τη σωστή διαχείριση μπορούν και οι ίδιοι να ωφεληθούν».

Προσέθεσε ότι «ο Ερντογάν χρειάζεται και την Ελλάδα και το Ισραήλ και το ελληνοαμερικανικό λόμπι κι εμείς πρέπει αυτό να το εκμεταλλευτούμε. Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι προσωπικές σχέσεις, είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι, με βάση το συμφέρον της χώρας μας».

powergame.gr