Νίκος Μυλωνάς: Πρόγραμμα έργων ΠΕΕ 2024 Δήμου Κω σε αναντιστοιχία με ανάγκες και δυνατότητες του νησιού!
Πολιτική
12/12/2023

Στον προϋπολογισμό και στο πρόγραμμα έργων ΠΕΕ κάθε χρόνου, αποτυπώνονται οι επιδιώξεις και οι δυνατότητες της τοπικής μας κοινωνίας, σε μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό αρμόζει ο δημόσιος σχολιασμός.

 Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Αυτή την φορά δόθηκε εγκαίρως στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και έτσι δεν συνεχίστηκε η κακή συνήθεια του  επείγοντος με παραβίαση των κανονισμών.

Β. ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΕΕ.  Συνεχίζεται η μείωση του προγράμματος έργων από χρόνο σε χρόνο. Το 2024 τα έργα περιορίζονται στα 23,0 εκ  από το 23,6 εκ. του 2023  και από τα 24,9 εκ. του 2022!  Η μείωση οφείλεται στην ελάττωση των χρηματοδοτούμενων έργων από 9,3 σε 9,0εκ και κυρίως από την μείωση χρηματοδότησης από ιδίους πόρους από 14,6 σε 13,8 εκ.! . Η μείωση επεκτείνεται και στον αριθμό έργων. Το ΠΕΕ 2021 είχαμε ‘’ υπό εκτέλεση 24 νέα έργα, να έχουν συμβασιοποιηθεί 6, και έτοιμα να συμβασιοποιηθούν 5 (σύνολο 35 έργα) ενώ τα … υπόλοιπα 18 θα συμβασιοποιούνταν  το 2022’’. Το  ΠΕΕ 2022 μας καθησύχαζε ότι  ‘’Παρόλες τις δυσκολίες εχουν συμβασιοποιηθεί 22 έργα, ήταν προς συμβασιοποίηση 6 και 5 έργα είναι έτοιμα να δημοπρατηθούν (σύνολο 33 έργα)’’.

Στο ΠΕΕ 2023  μας λέει ότι συμβασιοποιήθηκαν 5 νέα έργα, είναι προς συμβασιοποίηση  7 και έτοιμα προς δημοπράτηση 5 έργα (σύνολο 17 έργα)’’. Όλα αυτά με γνωστή την υλοποίηση του σε ποσοστό 40% κάτ έτος.  Αυτά δείχνουν μια πτωτική πορεία για την οποία δεν υπαρχει κάτ’ αρχήν η επίγνωση και η παραδοχή και κατά συνέπεια δεν υπαρχει τακτική και πολύ περισσότερο στρατηγική για την ανάκαμψη.  Το πρόβλημα εντοπίζεται στους ίδιους πόρους που μειώνεται η συμμετοχή τους  και στις ίδιες δυνάμεις δηλ. στην ικανότητα των τεχνικών υπηρεσιών στην υλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης έργων. Εν τέλει στην αδυναμία του δημου μας.

Τα υπόλοιπα στοιχεία του  ΠΕΕ 2024  είναι ακριβώς τα ίδια όπως κάθε χρόνο!  Όλα εξακολουθούν να είναι, αντιγραφή και κακή επανάληψη!  Γι’ αυτό δεν υπάρχει εξέλιξη. Υπαρχει στασιμότητα και παρακμή που βγάζει ‘’μάτια’’.

Τα ουσιαστικά τοπικά δημοτικά προβλήματα είναι εκτός των ΠΕΕ!  Η γήρανση και ο εκσυγχρονισμός των δημοτικών υποδομών δεν αντιμετωπίζεται με αυτού του τύπου ΠΕΕ γιατί αναπτυξιακές προοπτικές δεν διατυπώνονται. Πρόκειται για τυπικά κείμενα, διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, χωρίς νεύρο, χωρίς δυναμική και χωρίς έμπνευση! Δεν συγκινούν ούτε τους υπευθύνους που τα γράφουν και τα ψηφίζουν και γι’ αυτό υποβαθμίζονται τις συμμετοχικές διαδικασίες.

Γ. ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:  Στο τέλος του ΠΕΕ 2024 υπαρχει η ΕΚΠΛΗΞΗ: ένα κεφάλαιο που περιγράφει, ΠΡΟΣΕΞΤΕ!:  ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΕΣ δράσεις & προτάσεις χρηματοδότησης – διεύθυνση προγραμματισμού  (ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΝΤΟΣ 2024)!!! Εδώ περιγράφονται έργα ύψους 45 εκ.

Είναι έργα που θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί και να αναζητούνταν οι πόροι για την υλοποίηση τους! Όμως προκλητικά σχεδόν παραπέμπονται στο αόριστο μέλλον των …προγραμμάτων χρηματοδότησης…προγραμμάτων που δεν υπάρχουν. Εδώ είναι η τεράστια ευθύνη της (των) δημοτικής αρχής.   Διαβάζουμε στον κατάλογο τα έργα:

  1. αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος δημου ΚΩ 0,8 εκ.

  2. δράσεις ηλεκτροκίνησης στον δήμο 1,9 εκ.

  3. ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κρίσεων, ενίσχυση στόλου πολιτικής προστασίας και ψηφιακή αναβάθμιση  υπηρεσιών προς τους πολίτες σε  πολεοδομία και σχολεία Κω 2,4 εκ.

  4. ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κρίσεων, ενίσχυση στόλου πολιτικής προστασίας, πρόληψη συνέπειων  πανδημίας και ψηφιακή αναβαθμός  υπηρεσιών προς τους πολίτες σε  πολεοδομία και σχολεία στο δήμο 6,1 εκ.

  5. Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της ΣΒΑΑ Κω 22,9 εκ.

  6. Αποκατάσταση βλαβών λογω ακραίων καιρικών φαινομένων στο Δήμο  2,3 εκ.

  7. Δράσεις ανάπτυξης υποδομών χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων 3,2 εκ.

  8. Πιλοτικές Δράσεις Διαχείρισης της χωριστής συλλογής αστικών αποβλήτων στο Δήμο 1,1 εκ.

  9. Πιλοτικές Δράσεις Διαχείρισης της χωριστής συλλογής αστικών αποβλήτων στο Δήμο 0,8 εκ.

Δ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ:  Φυσικά θα είχαμε άλλες προτεραιότητες να τοποθετούσαμε στο ΠΕΕ , για παράδειγμα αυτές που διαφοροποιούν το τοπικό παραγωγικό μοντέλο υπηρεσιών και προϊόντων άλλα μέσα στο γήπεδο τη δημοτικής αρχής και των τεχνικών της υπηρεσιών δεν βρίσκονται Οι πραγματικοί στόχοι, οι πραγματικές ανάγκες, οι πραγματικές δυνατότητες του νησιού και της κοινωνίας μας.

Ν. Μυλωνάς