Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Δωδεκανήσου Κως “Να σας δώσουμε τα κλειδιά!!! Και τα χρέη;”
Πολιτική
10/02/2021

Την ώρα που καταστηματάρχες και εργαζόμενοι του κλάδου της εστίασης, στα νησιά μας αλλά και πανελλαδικά,  βρίσκονται αντιμέτωποι με λουκέτα και απολύσεις, η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη δείχνει να ζει στον δικό της γυάλινο κόσμο.

Στην αγωνία και την αβεβαιότητα των ανθρώπων της εστίασης «απαντά» με ειρωνείες και αλαζονεία.

Τα ημίμετρα – «μπαλώματα» που νομοθετεί, όχι μόνο δε δίνουν μακροπρόθεσμη απάντηση στην κρίση, αλλά φορτώνουν κι άλλα βάρη και χρέη στους ώμους τους.

Ιδιαίτερα στα νησιά μας, που οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης είναι εποχικές και δε λειτούργησαν παρά ελάχιστους μήνες κατά τη διάρκεια της περυσινής σεζόν, η ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης στο σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων είναι επιβεβλημένη.

Η κυβέρνηση όμως αντί να δείξει πραγματικό  ενδιαφέρον για έναν κλάδο που στηρίζει την ελληνική οικονομία, απαξιώνει τα θεσμικά όργανά του και επιλέγει ως συνομιλητές της μεμονωμένους επιχειρηματίες, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες υποσχέσεις.

Γιατί το μόνο που τους νοιάζει είναι η επικοινωνία.

Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες της εστίασης, πνιγμένοι στην απόγνωσή τους, με τις υποχρεώσεις τους να αυξάνονται διαρκώς, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από μια κυβέρνηση που θεωρεί τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση ως "αντιαναπτυξιακή, που δεσμεύει πόρους", όπως το λέει ξεκάθαρα και η έκθεση Πισσαρίδη.

Σε αυτή την πρωτοφανή οικονομική κρίση που οδηγεί τη χώρα μας και τον κόσμο της εργασίας η κυβέρνηση της Δεξιάς, η απάντηση είναι ΑΓΩΝΑΣ!!!

Αγώνας για την ανατροπή αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, που με σχέδιο και πρόγραμμα επιδιώκει την εξόντωση και εξαφάνιση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.

Ως Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Βόρειας Δωδεκανήσου εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στη σημερινή διαμαρτυρία των συμπατριωτών μας επαγγελματιών της εστίασης.

Προτείνουμε:

  • μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής, που στην ουσία συνιστά νέο δανεισμό, σε μη επιστρεπτέα στο σύνολό της.
  • ενίσχυση 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο στις επιχειρήσεις,
  • πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους,
  • μερική κάλυψη (40%) του μισθολογικού κόστους, όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, με προϋπόθεση τη διατήρηση και όχι την αναστολή ή περικοπή των θέσεων εργασίας,
  • μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • εγγυοδοτήσεις για πιο εύκολο δανεισμό,
  • σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή ενός μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις, στα πρότυπα της ρύθμισης των 120 δόσεων που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.