Το Λεύκωμα του Αλέκου Μαρκόγλου ''Πατρίδες Μικράς Ασίας'' από την Αστική Εταιρεία ''Ιπποκράτης''
Πολιτισμός
23/03/2022

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης παραχώρησαν σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος, Διονυσία Τελλή και ο Επιστημονικός Δ/ντης, Δημήτρης Γερούκαλης, της Αστικής Εταιρείας "Ιπποκράτης", στην αίθουσα της Πρώην Εβραϊκής Συναγωγής, για την παρουσίαση του Λευκώματος του προέδρου του Συλλόγου Μικρασιατών Κω ‘’Ο Ηρόδοτος’’, Αλέκου Μαρκόγλου, “Πατρίδες Μικράς Ασίας”.

Πρόκειται για ένα βιβλίο καταγραφής των ηθών και των εθίμων των κατοικημένων από Έλληνες, σπουδαιότερων πόλεων της Μ. Ασίας, με παράθεση πολύ πλούσιου φωτογραφικού υλικού.

Η κ.Τελλή, εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά για την κυκλοφορία αυτού του σπουδαίου συγγράμματος με τη χρηματοδότηση  της Αστικής Εταιρείας ‘’Ιπποκράτης’’, στο πλαίσιο του έργου που επιτελείται από μέρους των συνεργατών της στον τομέα του πολιτισμού και του ευ ζην.

Ο κ.Γερούκαλης, επεσήμανε την κρισιμότητα της έκδοσης του βιβλίου για την ιστορία της Μικρασίας που υπογράφει ο κ.Μαρκόγλου καθώς κάθε συγγραφική προσπάθεια ιστορικής καταγραφής γεγονότων συμβάλλει τα μέγιστα στην παιδεία κυρίως των νέων ανθρώπων.

Ο αγαπητός σε πολλούς συμπολίτες μας, Αλέκος Μαρκόγλου, παίρνοντας το λόγο για να μιλήσει για το Λεύκωμα ‘’ “Πατρίδες Μικράς Ασίας”, επεσήμανε ότι φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι ιδιαίτερα ευτυχής που με την παρότρυνση της προέδρου της Αστικής Εταιρείας ‘’Ιπποκράτης’’  πήρε σάρκα και οστά αυτή η πρωτοβουλία.

Ο ίδιος, σημείωσε ότι το εν λόγω βιβλίο συμπεριλαμβάνεται σε μια σειρά επετειακών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν τη φετινή χρονιά στο νησί μας, υπό την αιγίδα του ΔΟΠΑΒΣ, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κώου & Νισύρου και πολλών ακόμη τοπικών φορέων.

Ο κ.Μαρκόγλου ενημέρωσε το κοινό της Κω ότι το βιβλίο θα διατεθεί στις βιβλιοθήκες των σχολείων του νησιού μας από την Αστική Εταιρεία ‘’Ιπποκράτης’’ ενώ συζητείται η πώληση ορισμένου αριθμού αντιτύπων στα τοπικά βιβλιοπωλεία, με τα έσοδα να δίδονται για την αποπεράτωση εργασιών στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού.

Με αφορφή το θέμα αυτό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ.κ Ναθαναήλ, ανακοίνωσε τα Θυρανοίξια αυτού του σπουδαίας συναισθηματικής σημασίας για τους Κώους Μικρασιάτες, Ιερού Ναού, που αναμένονται εδώ και 20 χρόνια, στις 10 Ιουλίου 2022.

Ο ίδιος, τόνισε τη σημασία δημιουργίας του Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης, δίπλα στον Ι.Ν. Αγ.Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού, για τη διάσωση παλαιότατων κειμηλίων που διασώζονται σε σπίτια Μικρασιατών προσφύγων. 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ