1η Σεπτεμβρίου, αρχή της Ινδίκτου σήμερα..To ξεχωριστό, έθιμο της «Αρχιχρονιάς» αναβιώνει κάθε τέτοια μέρα στην Κω  
Πολιτισμός
01/09/2020

 1η Σεπτεμβρίου,  αρχή της Ινδίκτου σήμερα..

To ξεχωριστό, έθιμο της «Αρχιχρονιάς» αναβιώνει κάθε τέτοια μέρα στην πόλη της Κω  


Το πρωί της «Αρχιχρονιάς» γυναίκες και παιδιά σηκώνονται πριν βγει ο ήλιος και κατεβαίνουν στην παραλία (συνήθως κάτω από το διοικητήριο) ρίχνοντας τους περσινούς καρπούς στη θάλασσα με την ευχή να πάρει μαζί της όλα τα κακά και έπειτα αφήνουν τα νέα ματσάκια  να τα χτυπήσουν 40 κύματα .

Τα ματσάκια με τους καρπούς είναι με Ρόδι= σύμβολο αφθονίας, σκόρδο= για τη βασκανία, φύλλα πλατάνου και ελιάς =για μακροβιότητα, σταφύλια συνήθως ροζέ= σύμβολο χαράς . Τα ματσάκια με τους καρπούς τα βρέχουν με θαλασσινό νερό παίρνουν από σαράντα κύματα νερό στα δοχεία τους, μαζεύουν 40 άσπρα  βότσαλα για να τα σκορπίσουν σε 4 γωνιές του σπιτιού κι αφού τελειώσει η διαδικασία θα τα βάλουν πάλι στα εικονίσματα.
Επίσης, πριν πάνε σπίτι, σύμφωνα με το έθιμο, σταματούν στον Πλάτανο του Ιπποκράτη, αγκαλιάζουν τον κορμό του, για να πάρουν «δύναμη από τη δύναμή του και χρόνια από τα χρόνια του» ενώ στα μικρά παιδιά δίνουν την ευχή: «Σ’ εσάς παιδιά ευχόμαστε χρόνια πολλά να ζήσετε και σαν το Πλάτανο της Κω να χιλιοκλωνίσετε!».
Στο κατώφλι του σπιτιού, σπάει ο νοικοκύρης το ρόδι, σαν σύμβολο ευτυχίας και με το νερό της θάλασσας ραντίζει δωμάτια και αυλές για καλή χρονιά!

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ