Ξεκίνησε σήμερα το 2ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου - Ένα πανηγύρι Επιστήμης για μικρούς & μεγάλους!
Πολιτισμός
22/09/2022

Ξεκίνησε σήμερα από την έδρα του, το μαγευτικό Καστελλόριζο και θα ολοκληρωθεί στις 25 Σεπτεμβρίου, το 2ο Φεστιβάλ Γρίφων ενώ θα ακολουθήσουν δυο στάσεις σε Πάτρα (Οκτώβριος) κι Αθήνα (Δεκέμβριος).

Πρόκειται για ένα πανηγύρι επιστήμης για μικρούς & μεγάλους, εμπνευστές του οποίου είναι αφενός ο μαθηματικός – ιδρυτής του διαδραστικού Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, Πανταζής Χούλης κι αφετέρου η Ελένη Γραμματικοπούλου.

Ο κ.Χούλης, σε δηλώσεις του στο Kos Tv, αναλύει το περιεχόμενο του Φεστιβάλ Γρίφων όπου συμμετέχει όποιος επιθυμεί να ‘’κουράσει’’ λίγο παραπάνω το μυαλό του ή να προτείνει μια πρωτότυπη πρόταση γρίφου και γιατί όχι να βραβευτεί γι’ αυτήν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πανταζής Χούλης με καταγωγή από το Καστελλόριζο και ο συντοπίτης του, Μιχάλης Τούλουζας, είναι οι μοναδικοί επίσημοι γριφολόγοι της χώρας μας!

Μερικά στοιχεία για το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης

 

Το Μουσείο Γρίφων

Νέοι μηχανισμοί, μαθηματικές επινοήσεις, καινοτόμες ιδέες κι άλλες πρωτοτυπίες αποτελούν τα εκθέματα του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης. Γνωστή στον εκάστοτε επισκέπτη γίνεται, παράλληλα, η παγκόσμια επίδραση της Ελλάδας στους γρίφους.

Αυτό το άκρως ενδιαφέρον Μουσείο της χώρας μας διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή γρίφων στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. με συνολικά 4.200 εκθέματα, πολλά από τα οποία είναι επινοήσεις και κατασκευές του ιδρυτή του, μαθηματικού-γριφολόγου στην ιδιότητα, Πανταζή Χούλη.

Η Ελλάδα έχει τεράστια παράδοση στους γρίφους, η οποία μάλιστα έχει υποτιμηθεί. Αιχμή του δόρατος αποτελεί το Οστομάχιον του Αρχιμήδη, ο αρχαιότερος καταγεγραμμένος γρίφος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το Μουσείο Γρίφων Μεγλιστης λειτουργεί όλο τον χρόνο κι έχει καταπλήξει θετικά τους επισκέπτες κάθε ηλικίας.  

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ