Της Πίτσας Βερβέρογλου: Κως –Σεισμός 2017.Με προσωρινές υποστυλώσεις ακόμα τα Μνημεία. Παγωμένη η χρηματοδότηση στο Τέμενος στη Πλατεία Πλατάνου
Πολιτισμός
22/07/2023

Πίτσα Βερβέρογλου –ΕΡΤ Ν.Αιγαίου

Κως –Σεισμός 2017.Με προσωρινές υποστυλώσεις ακόμα τα Μνημεία. Παγωμένη η χρηματοδότηση στο Τέμενος στη Πλατεία Πλατάνου
Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Παρασκευή 21 Ιούλη από τον φονικό σεισμό των 6,6 R του 2017 όπου χάθηκαν αδόκητα δυο νέοι άνθρωποι ,ένας 27χρονος Σουηδός και ένας 39χρονος Τούρκος ,τραυματίστηκαν σοβαρά δεκάδες άλλοι και ‘’χτυπήθηκαν στη καρδιά ‘’λιμάνι και μνημεία της πόλης της Κω.

Τρία σχεδόν χρόνια από τις δεσμεύσεις της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη κατά την επίσκεψη της στη Κω τον Οκτώβριο του 2020 η οποία είχε δηλώσει κατηγορηματικά  ότι το καλοκαίρι του 2021 θα γέμιζαν εργοτάξια τα πληγέντα μνημεία και θα άνοιγε το Κάστρο της Νεραντζιάς διαβεβαιώνοντας για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των σεισμόπληκτων, συνολικού προϋπολογισμού 8.700.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Τρία χρόνια από τις εξαγγελίες της κ Μενδώνη, εν μέσω τουριστικής αιχμής και οι ‘’πύργοι’’ του Κάστρου επικρέμανται επικίνδυνα στην οδό Ιπποκράτους, καθώς η προσωρινή  υποστύλωση τους ,σύμφωνα με δηλώσεις μηχανικών στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ,δεν προφυλάσσει τους διερχόμενους ενώ απέκτησαν χαρακτήρα ημιμόνιμης κατασκευής.

Να σημειωθεί ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της κ Μενδώνη ότι 1η Απριλίου 2021 το Κάστρο θα ανοίξει μόνο ένα μέρος του είναι επισκέψιμο .

 

Ίδια απογοητευτική εικόνα και στην Πύλη του Φόρου, τη  μνημειακή είσοδο προς τη Μεσαιωνική πόλη,  διαμορφωμένη με καμάρα ενώ ακριβώς δίπλα στη Πλατεία Ελευθερίας  περιφραγμένο με πολυεστερικά αυλακωτά φύλλα τύπου Ελενίτ το Μουσουλμανικό τέμενος Defterdar στο οποίο  οι εργασίες ,σύμφωνα με δηλώσεις του πολιτικού μηχανικού Τέλη Ηρακλείδη στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως εναγωνίως περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εργασίες και οι είκοσι  ένας επιχειρηματίες που φιλοξενούνταν στο ισόγειο του ξεχωριστού αυτού μνημείου του 18ου αιώνα αλλά λόγω των σοβαρών πληγμάτων που δέχθηκε υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν.

 

Χωρίς χρηματοδότηση παραμένει  το Τζαμί-Γαζή -Χασάν Πασά της Λότζιας στη Πλατεία Πλατάνου

 

Όσον αφορά στην ‘’απρόσκοπτη χρηματοδότηση των σεισμόπληκτων ‘’την οποία εγγυήθηκε η πρώην και νυν υπουργός Πολιτισμού,δεν ισχύει για όλα τα μνημεία καθώς παγωμένη εξακολουθεί να είναι η χρηματοδότηση και η μη  ένταξη σε προγράμματα από πλευράς ΥΠΠΟ των Μουσουλμανικών μνημείων Τζαμί-Γαζή -Χασάν Πασά της Λότζιας στη Πλατεία Πλατάνου και Αττίκ και Μορούκ ,σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του υπεύθυνου μηχανικού των έργων στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

 Να σημειωθεί ότι απλήρωτοι παραμένουν μέχρι σήμερα οι μηχανικοί των έργων αυτών (στην εκπόνηση των μελετών συμμετείχε και ο αείμνηστος αρχιτέκτονας Γιώργος Σιδερής) διεκδικώντας τουλάχιστον 230.000 ευρώ ο καθενας, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Κτημάτων του ΒΑΚΟΥΦ, με τον οποίο υπέγραψαν τη σύμβαση ,αδυνατεί λόγω οικονομικών δυσκολιών, να τους αποπληρώσει.

 

Προσλήφθηκαν τρεις εργάτες για τον Προμαχώνα Ξεκινούν οι εργασίες

 

Αυτές τις μέρες ,σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, προσλήφθηκαν οι τρείς εργάτες με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες αποκατάστασης των μνημείων σε Προμαχώνα Μεσαιωνικές Οχυρώσεις και Κάστρο (προϋπολογισμού. 1.335.600 ευρώ )ενώ αναμένεται και η πρόσληψη ακόμα δυο.

Οι εργασίες που έχουν χρονοορίζοντα το 2025,περιλαμβάνουν καταρχήν συγκολλήσεις λίθων, ανακατασκευή διαλυμένων κομματιών, ενέματα.όλα με χειρωνακτικό τρόπο.

Ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο ,όπως μας είπαν ειδικοί ,το οποίο βέβαια θα χρειάζονταν πολλαπλάσιο προσωπικό, για να το ολοκληρώσει άμεσα, μόνιμους αρχαιολόγους μηχανικούς και εργατοτεχνίτες, όχι συμβασιούχους γιατί οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και κυρίως γιατί η υπηρεσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων στη Κω είναι τραγικά υποστελεχωμένη.