Με ευλάβεια η Ακολουθία των Δ΄ χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Γέννησης της Θεοτόκου στην Καρδάμαινα
Τοπικά
01/04/2022

Σε όλους τους Ορθόδοξους Ιερούς Ναούς  σήμερα η ακολουθία των Δ΄Χαιρετισμών

Μια πανέμορφη, κατανυκτική ακολουθία μαζί με την Α’ στάση του Ακαθίστου Ύμνο, σήμερα σε όλους τους  Ιερούς ναούς. Κεντρικό και τιμώμενο πρόσωπο, η Παναγία μας Θεοτόκος. Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία ψάλλονται κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή κάθε Παρασκευή και για πέντε συναπτές εβδομάδες. Τα νοήματα των χαιρετισμών είναι υψηλά και βαθιά, γι’ αυτό ας δούμε μια ερμηνεία της Δ΄Στάσης των χαιρετισμών στην Παναγία.

Με λαμπρότητα και ευλάβεια χοροστάτησε στην Ακολουθία της Δ’ Στάσεως των Χαιρετισμών στον Ι.Ν Γενεσίου της Θεοτόκου στην Καρδάμαινα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου με συλλειτουργό τον π. Ιωάννη Περαντωνάκη.  Στους χαιρετισμούς της παναγίας, περιλαμβάνονται σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες οι βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για τον Χριστό, τον επίγειο βίο του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, αλλά και την αγνότητά της. Ποιητής των χαιρετισμών της Παναγίας είναι μάλλον ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα είναι μελοποιημένο, έχει μουσική και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο». Έχει 24 στροφές «οίκους», οι οποίοι αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου. 

Παρόντες μεταξύ άλλων  στην θεία Ακολουθία, ήταν ο  βουλευτής Δωδ/σου της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης, ο υποδιοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κω, Γρηγόρης Μαυρίδης, ο πρόεδρος της ΔΚ Νίκος Πόγιας, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κρητικός, η δημοτική σύμβουλος Ευτέρπη Παπαχρήστου, ο κοινοτικός σύμβουλος Γιώργος Ψύρρης, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Νίκος Ιερομνήμων και πλήθος πιστών για να προσκυνήσουν την Παναγία Θεοτόκο.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ