Συνάντηση για τα προβλήματα των δομών δημόσιας υγείας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Φορέων, στο πλαίσιο του διαπαραταξιακού, με την απουσία της αντιπολίτευσης
Τοπικά
07/04/2022

Συνάντηση  για  τα προβλήματα των δομών δημόσιας υγείας στην Κω, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 7/4/22, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Κω, στο πλαίσιο της διαπαραταξιακής συνάντησης που ζήτησε ο δήμαρχος Κω, από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με παρόντες τους εκπροσώπους των φορέων αλλά με την απουσία σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία κοινοποίησε στα τοπικά ΜΜΕ την αντίθεση της για τη συγκεκριμένη συνάντηση, επικαλούμενη τα όσα συνυπέγραψαν και πρότειναν στο να έλθει το θέμα σε ειδική συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο Κω, την οποία συντόνιζε, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κω κ.Διονυσία Τελλή.

Ειδικότερα, η συζήτησε αυτή που ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Κω, Σταμάτη Βασιλειάδη, του υπεύθυνο Τύπου, Ηλία Χρυσόπουλου, της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κω, Μαρίας Φρατζάκη, της προέδρου του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών ΓΝ-ΚΥ Κω, Κατερίνας Γαβαλά, του κ.Σανιδά,  του εκπροσώπου του ΕΚΑΒ, του Διευθυντή της ΤΟΜΥ, κ. Κουτσουράδη και της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Ντίνας Σβύνου.

Στην εισήγηση του ο δήμαρχος Θ.Νικηταράς, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την αντιπολίτευση η οποία πρότεινε την σύγκληση  του δημοτικού συμβουλίου για το επίμαχο θέμα, αλλά δε θέλησε ένα παρευρεθεί σε μια διαπαραταξιακή συνάντηση παρουσία και των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να εκφραστούν όλες οι απόψεις, τα προβλήματα και οι προτάσεις,  προκειμένου να υπάρξει κοινή συνομολογία επί του θέματος, πριν αυτό έρθει ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αντ’ αυτού η αντιπολίτευση επέλεξε τη σιωπή και την αδράνεια, τόνισε ο δήμαρχος Κω με τη μη συμμετοχή τους, στην ευρεία αυτή συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο δήμαρχος επεσήμανε πως όλοι κρινόμαστε την ώρα της ευθύνης κι η δημοτική αρχή, έχει επιλέξει να στέκεται δίπλα στην κοινωνία και  σε όλα της τα προβλήματα. Ο Δήμαρχος Κω στη συνέχεια ανέφερε μερικές από τις πρωτοβουλίες του Δήμου, όπως την οικονομική ενίσχυση της στέγασης έως 14 ιατρών και 5 νοσηλευτών, με μέχρι 450€ μηνιαίως, την παραχώρηση ακινήτου για το νέο Νοσοκομείο αλλά και την εν΄ εξελίξει συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τη στήριξη του Νοσοκομείου μας με Πανεπιστημιακούς Ιατρούς.

Τον λόγο για μια σύντομη τοποθέτηση επί του θέματος, πήρε η πρόεδρος του συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών ΓΝ-ΚΥ Κω κ. Κατερίνα Γαβαλά η οποία τόνισε πως  έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και υπογράμμισε πως όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε πολιτικές συνέργειες για να εξασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, ενώ σημείωσε πως αν θέλουμε το νοσοκομείο να λειτουργήσει όπως πρέπει,   είμαστε υποχρεωμένοι να φτιάξουμε ένα τέτοιο περιβάλλον, το οποίο να είναι ελκυστικό με ιατρικά μηχανήματα, επιστημονική εξέλιξη και οικονομικά κριτήρια για να έρθουν γιατροί. Κλείνοντας τόνισε πως «Όλοι μαζί να πιέσουμε το υπουργείο υγείας και να καταλήξουμε σήμερα στα βήματα που θα δώσουν λύσεις».

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω  Μ. Φρατζάκη τόνισε πως με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα υγείας,  όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην υγεία και στάθηκε στα περιφερειακά  νοσοκομεία υπογραμμίζοντας, πως τα νησιά θα έπρεπε να είχαν δική τους υγειονομική περιφέρεια ενώ  έθιξε το ζήτημα της νησιωτικότητας,  με  τα όποια προβλήματα  δημιουργεί. Επίσης η κ.Φρατζάκη  αναφέρθηκε στη λειτουργία του νοσοκομείου που χρειάζεται στήριξη γιατί είναι η μόνη δομή στο νησί μας που δουλεύει 24 ώρες.

Παρούσα στη συνάντηση ήταν  κι η  πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ.Ντίνα Σβύνου η οποία  σημείωσε πως η υγεία αποτελεί τη βάση για όλους μας. Τόνισε πως το νοσοκομείο της Κω διανύει τη δυσκολότερη περίοδο της ζωής του κι η παρουσία όλων στην αίθουσα, σηματοδοτεί την ανάγκη όλων να στηρίξουμε τις δημόσιες δομές ο καθένας με τον τρόπο του και σημείωσε την  επιτακτική ανάγκη να βρεθούν λύσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση η κ.Σβυνου, ανέφερε πως η Ένωση Ξενοδόχων  έχει ραντεβού με τον υπουργό υγείας  κ.Πλευρη και θα μεταφέρει τα όσα θα ειπωθούν στη συζήτηση για το πολύπαθο νοσοκομείο και θα συνυπογράψει τις όποιες λύσεις προταθούν ως κοινή συνισταμένη. 

Ο εκπρόσωπος τύπου του Νοσοκομείου Ηλίας Χρυσόπουλος σημείωσε πως είναι σημαντικό να μιλάμε όλοι για ενότητα και σύμπνοια για να μπορέσουμε να πετύχουμε τη βελτίωση των παροχών υγείας. Το Α στο πρόβλημα  του νοσοκομείου τόνισε, είναι το ίδιο το νοσοκομείο. Είναι ένας οργανισμός που καλύπτει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα,  όμως το νοσοκομείο της Κω, απλά παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα. Τόνισε πως πρέπει να κάνουμε πράξη τη κτιριακή βελτίωση των υποδομών  του καθώς και τη στελέχωση του.  Σημείωσε ότι η  διοίκηση πρέπει να δώσει λύσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα εν μέσω υγειονομικής κρίσης και επεσήμανε  το  πρόβλημα της υποστελέχωσης, το οποίο αποτελεί  πρόβλημα  των περιφερειακών νοσοκομείων σε παγκόσμιο επίπεδο .  Επεσήμανε την ανάγκη  κινήτρων ώστε να ενισχυθούν τα περιφερειακά νοσοκομεία και τόνισε πως η διοίκηση  δεν θέλει την  αντιπαράθεση αλλά την  ενότητα και δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν είναι παρούσα στην συγκεκριμένη συνάντηση, για να γίνει μια ευρεία συζήτηση αναφέροντας το γεγονός πως η αντιπολίτευση  επισκέφθηκε τη διοίκηση του νοσοκομείου .  Ο διοικητής του νοσοκομείου κ.Βασιλειαδης  τόνισε  πως η διοίκηση του νοσοκομείου δεν επιθυμεί  καμία αντιπαράθεση, ζητά μόνο την ενότητα και την σύμπλευση όλων και με ενότητα να βρεθούν λύσεις για τις δημόσιες δομές υγείας του νησιού μας.

Στη συνέχεια τα ΜΜΕ αποχώρησαν και η συνάντηση συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ