Με ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη, ο Ακάθιστος Ύμνος στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Κω
Τοπικά
09/04/2022

Με θρησκευτική κατάνυξη η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου,  σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Στην Κω, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύσου κ. Ναθαναήλ έψαλλε την Α’ και την Β’ στάση -όπως κάθε χρόνο- στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου,  με τη συνοδεία του Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριου και την Γ’ & Δ’ στάση στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης Κω με τον Γεν. Αρχιερατικό, Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη.

Στην επίσημη λειτουργική γλώσσα η ακολουθία ονομάζεται «Ακάθιστος Ύμνος» ή μονολεκτικά «Ακάθιστος» από την ορθία στάση, που τηρούσαν οι πιστοί καθ' όλη τη διάρκεια της ψαλμωδίας της. Έτσι και με τα λόγια και με τη στάση του σώματος εκφράζεται η τιμή, η ιδιαίτερη ευλάβεια, η ευχαριστία προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Είναι δε η ακολουθία αυτή στη σημερινή λειτουργική μας πράξη εντεταγμένη στο λειτουργικό πλαίσιο της ακολουθίας του μικρού αποδείπνου. Έτσι γίνεται κάθε Παρασκευή στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες των Νηστειών και την Παρασκευή της Ε' Εβδομάδος, που μετά την τμηματική στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες ψαλμωδία του, ανακεφαλαιώνεται ολόκληρος ο ύμνος.

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ