Αυξάνονται οι ηλεκτρονικές απάτες - Απέσπασαν 100.000 € από επιχείρηση της Κω
Τοπικά
31/07/2022

Στα δίκτυα των απατεώνων πέφτουν καθημερινά, δεκάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βλέπουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αδειάζουν. 

Καθημερινά, πολίτες, ιδιώτες και επαγγελματίες από όλο το νησί της Κω, μας πληροφορούν για απίστευτα τεχνάσματα υποκλοπής δεκάδων χιλιάδων, με τα θύματα να πέφτουν στην παγίδα του να πατήσουν ένα σύνδεσμο (link) είτε σε sms, είτε στο email. 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Αστυνομικό Διευθυντή της Κω κ. Λουκά Θάνο, μας ενημέρωσε ότι το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται μία αύξηση του φαινομένου τέτοιων υποκλοπών, καλώντας τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, να είναι πιο προσεκτικοί. 

Μάλιστα, μας αποκάλυψε ότι οι απάτες αυτές δεν περιορίζονται μόνο σε μικροποσά, καθώς πρόσφατα, κατάφεραν και απέσπασαν από επιχείρηση της Κω, το ποσό των 100.000 ευρώ.

Το τελευταίο κόλπο που έχουν εφεύρει, είναι με το επίδομα power pass της ΔΕΗ, όπου τηλεφωνούν παριστάνοντας τους λογιστές (από γνωστά λογιστικά γραφεία του Νησιού) και χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την επιστροφή χρημάτων από την  επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, προσπαθούν να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία και κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών από τα ανυποψίαστα θύματα, αποσπώντας διάφορα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα, πέρα από την απάτη με το Power Pass, οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν ως δόλωμα τόσο την επιστροφή χρημάτων από την εφορία όσο και την επιστρεπτέα προκαταβολή απευθυνόμενοι σε επαγγελματίες, για να καταφέρουν να τους δελεάσουν.

« Μας πιάνουν στον ύπνο» μας μετέφεραν θύματα τηλεφωνικής απάτης, οι οποίοι προκειμένου να ολοκληρώσουν μία κράτηση στο ξενοδοχείο, μία συναλλαγή στην επιχείρηση, δέχονται το παραπλανητικό email ή sms.  

Από εκεί και πέρα είναι θέμα λίγων λεπτών να αδειάσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ανυποψίαστων θυμάτων, οι οποίοι, όταν το αντιληφθούν, είναι ήδη πολύ αργά.  

Σύμφωνα με την αποκάλυψη ενός κυκλώματος που δρούσε στην ηπειρωτική Ελλάδα πρόσφατα, διαπιστώθηκε ότι δρα ένα ολόκληρο δίκτυο με πολλά μέλη τα οποία μόλις αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αμέσως σπεύδουν σε ATM και κάνουν ταυτόχρονη ανάληψη μεγάλων ποσών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εντοπιστούν εύκολα καθώς «σηκώνουν» όλα τα χρήματα μέσα σε λίγα λεπτά. 

Ένας άλλος τρόπος υποκλοπής των χρημάτων είναι η αποστολή σε πολλαπλούς λογαριασμούς, με τελική κατάληξη στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να κάνει δύσκολο το έργο των αρχών για τον εντοπισμό των δραστών, αλλά και των κλεμμένων χρημάτων. 

Όπως προκύπτει από πληροφορίες μας, δεκάδες θύματα έχουν καταθέσει μηνύσεις και αγωγές, κατά παντός υπευθύνου με την ελπίδα να τους επιστραφούν τα χρήματα που τους έκλεψαν.  

Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή από όλους. Σε καμία περίπτωση, για καμία συναλλαγή προς εμάς, δεν απαιτείται κωδικός. Επίσης, ποτέ δεν αποκαλύπτουμε τους προσωπικούς μας κωδικούς, είτε προσωρινούς που μας έρχονται με μηνύματα, προς τρίτους γνωστούς ή αγνώστους.  

 

πηγή: https://vimatisko.gr/katigoria/kentriki-1/synexizontai-oi-ilektronikes-apates---apespas