Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Κω: Ενημέρωση για τη δίκη μηχανικών του Δήμου μας
Τοπικά
21/09/2022

Αύριο δικάζονται στην Ρόδο με την κατηγορία του κακουργήματος τέσσερις εν ενεργεία συνάδελφοί μας μηχανικοί επειδή απλώς και μόνο έκαναν τη δουλειά τους και εκτέλεσαν τις εντολές των υπηρεσιακών και πολιτικών τους προϊσταμένων για την υλοποίηση ενός δημόσιου έργου.

Ο λόγος για την κατασκευή ποδηλατόδρομων στις οδούς Αβέρωφ, Κανάρη, Εθελοντών Παλαιών Πολεμιστών και Πορφυρίου.

Ο διαγωνισμός για το έργο έγινε το 2009 και υλοποιήθηκε από το 2009 έως το 2010.

Το καλοκαίρι του 2010 (περίοδος προεκλογική) ο κ. Κωνσταντίνος Καΐσερλης, ο κ. Θεοδόσης Νικηταράς και ο κ. Σταμάτιος Πης έκαναν αναφορά – καταγγελία στον Εισαγγελέα για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Η καταγγελία αφορούσε τον τότε Δήμαρχο, κ. Γιώργο Κυρίτση, τον τότε αντιδήμαρχο, κ. Δαυίδ Γερασκλή και όλους τους δημοτικούς συμβούλους που είχαν ψηφίσει στο Συμβούλιο για την υλοποίηση του έργου.

Αργότερα όταν κλήθηκε να καταθέσει ο κ. Καΐσερλης, ο οποίος είχε πλέον την ιδιότητα του Δημάρχου Κω, θέλησε να αποσύρει την καταγγελία του, αλλά η υπόθεση είχε πάρει πλέον τον δρόμο της δικαιοσύνης και αυτό δεν ήταν εφικτό.

Την περίοδο 2018-2019 εκδικάστηκε η υπόθεση για τους αιρετούς και με βούλευμα του δικαστηρίου της Κω απαλλάχθηκαν και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Δεν μπήκε όμως για τους δύο επιβλέποντες μηχανικούς και την Επιτροπή Παραλαβής του έργου που αποτελούνταν από έναν δημοτικό σύμβουλο ως πρόεδρο και τρεις μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας οι οποίοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι.

Η κοινωνία της Κω είναι μικρή. Λίγο ή πολύ όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

Οι συνάδελφοι που κατηγορούνται έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια την εργατικότητά τους, τη συνέπειά τους, την προσήλωσή τους στην προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου και την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τον όρκο που έδωσαν όταν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους.

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων πιστεύουμε ακράδαντα ότι εκτέλεσαν το καθήκον τους με απόλυτο επαγγελματισμό και με γνώμονα το συμφέρον και την προάσπιση της δημοτικής περιουσίας, ενώ αποκλείουμε εντελώς οποιοδήποτε ενδεχόμενο οικονομικής συναλλαγής ή χρηματισμού.

Θεωρούμε απαράδεκτο να διώκονται ποινικά δημοτικοί υπάλληλοι επειδή έκαναν τη δουλειά τους.

Θεωρούμε απαράδεκτο εργαζόμενοι του Δήμου να γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα πολιτικών αντιπαραθέσεων και να μπαίνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους σε μία απίστευτη ταλαιπωρία σε προσωπικό, οικονομικό και ηθικό επίπεδο.

Θεωρούμε απαράδεκτο να σύρονται τίμιοι εργαζόμενοι στα δικαστήρια με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την υλοποίηση ενός δημοσίου έργου και μάλιστα όλη αυτή η κατάσταση να έχει προέλθει από ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει ως αιρετοί σε θέσεις ευθύνης την τοπική αυτοδιοίκηση.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι οι συνάδελφοί μας θα αθωωθούν.

Θεωρούμε ότι το ελάχιστο που μπορούν πλέον να κάνουν ο Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Νικηταράς, ο πρώην Δήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Καΐσερλης και ο Αντιδήμαρχος, κ. Σταμάτιος Πης, είναι να αναγνωρίσουν το λάθος τους ζητώντας μία δημόσια συγγνώμη και να παραστούν στο δικαστήριο καταθέτοντας υπέρ των συναδέλφων μας.

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Κω ζητούμε ένα πράγμα από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του νησιού τωρινές ή μελλοντικές, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: «αφήστε μας έξω από τις πολιτικές σας σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα μας βρείτε απέναντί σας».

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο