Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, στο παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας Κεφάλου
Τοπικά
05/06/2023

Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος επιφοίτησις, 05 Ιουνίου 2023, και επί τη εορτή της Αγίας Τριάδος, τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο φερώνυμο ιερό παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδος του ενοριακού ιερού ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Κόιμησης  όπου ιερούργησαν οι π.Ιωάννης και π.Στέφανος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νσύρου κκ.Ναθαναήλ. 

Στη θεία λειοτουργία συμμετείχαν πολλοί πιστοί μεταξύ των οποίων  ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς , ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Κοκκαλάκης, ο πρόεδρος των ελληνικών τραπεζών και Κεφαλιανός Βασίλης Ράπανος,   ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Γιώργος Κυρίτσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Αντώνης Κρητικός, Σεβαστιανός Μαραγκός, Μανώλης Ζερβός  και αρκετοί προσκυνητές 

Επίσης στο αναλόγιο έψαλαν οι Ιεροψάλτες του Ιερού ναού Μιχάλης Κορδιστός και Νίκος Τσιφτσής.

Στο θείο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος,  αναφέρθηκε στα αδιαίρετα πρόσωπα της ομοουσίου Τριάδος  και  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τρίτο πρόσωπο, το πανάγιο πνεύμα, όπως και   στις ιδιαιτερότητες του ναού , στις εικόνες με πιθανή ρωσική καταγωγή, κυρίως η εικόνα της Αγίας Τριάδας και της θηλάζουσας Παναγίας βρεφοκρατούσας (τα πρόσωπα είναι πιο στρογγυλά και τα σώματα πιο γεμάτα).

Η Αγία Τράπεζα στηρίζεται σε σπόνδυλο αράγδωτου αρχαίου κίονα. Πίσω από την Αγία Τράπεζα, ο Εσταυρωμένος στηρίζεται σε μυλόπετρα ελαιοτριβείου (η οποία έχει ραβδώσεις και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση). 
Λέγεται ότι μέσα στο Κάστρο της Κεφάλου υπήρχε ο ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης κατέρρευσε ή καταστράφηκε από τους Τούρκους. Οι Τούρκοι αρνήθηκαν να επιτρέψουν την επισκευή του ναού και επίσης, αρνήθηκαν να δώσουν άδεια να οικοδομηθεί άλλος ναός στην Κέφαλο. Γι' αυτό, οι Κεφαλιανοί απέστειλαν αντιπροσωπεία στην Πετρούπολη και στην Κωνσταντινούπολη, η οποία πέτυχε την έκδοση Κυβερνητικής άδειας. Τότε χτίστηκε ο και σήμερα σωζόμενος και λειτουργούμενος ναός της Αγίας Τριάδας με το οικοδομικό υλικό του εκλιπόντος Αγίου Νικολάου. Οι Κεφαλιανοί δεν έδωσαν στο νέο ναό το όνομα του εκλιπόντος, του Αγίου Νικολάου, για να μην κωλύεται η πανήγυρις του ναυδρίου Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στη νησίδα Καστρί.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ