ΕΚΒΣΔ: Με αποφασιστικότητα η απεργιακή κινητοποίηση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και στην Κω
Τοπικά
17/04/2024

Στην απεργιακή μάχη της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σήμερα το πρωί στην Πλ.Ελευθερίας, συμμετείχαν με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κω, Συνταξιούχων Κω, η ΟΓΕ, το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και η Β ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου με τρίωρη στάση εργασίας.

 Τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης αφορούσαν τις πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να παρθούν ΤΩΡΑ  μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

Την έναρξη προλόγισε το μέλος του ΕΚΒΣΔ Δημήτρης Τσάμπαλας ενώ χαιρέτησαν ο Παντεής Μυτιληνιός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου και ο Αχιλλέας Χαλάς Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα 17 Απριλίου 2024 στην απεργιακή συγκέντρωση που κάλεσε και οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Β.Σ.Δ συμμετέχουν σωματεία, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και νέοι, συνδικαλιστικών οργανώσεων ιδιωτικού και δημόσιου στην πλ.Ελευθερίας στην Κω, ενάντια στην ακρίβεια και με διεκδικήσεις για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις των μισθών.

Ομοσπονδίες, συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα, συνεχίζουμε τον αγώνα και δίνουμε την δική μας απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης για τη δήθεν αύξηση του κατώτερου μισθού. Τα ψίχουλα που πέταξε, δεν φτάνουν ούτε για ένα λίτρο γάλα την ημέρα. Από την άλλη μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μετράνε δισεκατομμύρια κέρδη, με τον λαό μας να στενάζει από την ακρίβεια τους μισθούς πείνας και την φοροληστεία.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε να αποδοθούν όλες οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες για να βρουν δικαίωση και οι οικογένειες των θυμάτων, για το έγκλημα στα Τέμπη.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.

- Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό. Καθολική επαναφορά των τριετιών (συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012-2023).

- Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.

- Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

- Στελέχωση όλων των μονάδων υγείας των νησιών μας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στελέχωση υλικοτεχνική. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

- Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές πχ σεισμούς, πυρκαγιές.

- Όχι στις Νατοϊκές δαπάνες. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ»

- Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Αύξηση της επιδότησης ενοικίου, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης.

- Σύγχρονες, ασφαλείς και φτηνές συγκοινωνίες σε θάλασσα, στεριά και αέρα ενάντια στην πολιτική κόστους-οφέλους που βάζει το κέρδος των επιχειρηματιών και εφοπλιστών μπροστά από την ανθρώπινη ζωή.

- Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από την Κω και όλη τη χώρα, να κλείσουν όλες οι υπερδομές-φυλακές. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα παραμένουν εδώ. Να σταματήσει η φονική πολιτική των απελάσεων, των επαναπροωθήσεων και των υπερδομών-φυλακών.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ