Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, η παρουσίαση του βιβλίου "Η ιστορία του Δημοτικού σχολείου της Καρδάμαινας" του Νίκου Ιερομνήμων
Τοπικά
07/08/2021


Ο εκπαιδευτικός και διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καρδάμαινας κ. Νίκος ιερομνήμων, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια υπηρετήσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση με αγάπη και ζήλο, (τώρα συνταξιοδοτείται) δεν θα μπορούσε παρά να μην καταγράψει όλα όσα γνωρίζει γι αυτό το σχολείο.

   Ο ίδιος υπήρξε μαθητής, δάσκαλος και μετέπειτα διευθυντής του σχολείου το οποίο δημιουργήθηκε με την συνδρομή μεταναστών και του συλλόγου που είχαν δημιουργήσει στη Νέα Υόρκη. 

   Με χρήματα που συγκέντρωσαν τότε στο εξωτερικό, επιστρέφοντας στην Κω μια αντιπροσωπεία τους κίνησε τις διαδικασίες για την αγορά του οικοπέδου και μετέπειτα προχώρησε η διαδικασία για την ανέγερση του σχολείου. 

   Αξίζει να σημειωθεί η  μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του  Νίκου Ιερομνήμων,  στην αυλή της εκκλησίας της Γέννησης της Θεοτόκου, παρουσία του δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά,των αντιδημάρχων Πολιτισμού Σέβης Βλάχου, Οικονομικών Αλέξανδρος Χρυσοπουλος, του προέδρου του ΔΙΙΚ Τέλη Παυλίδη, του προέδρου της ΔΚ Καρδαμαινας Νίκου Πόγια της επικεφαλής της παράταξης Όραμα και Δράση, του εκπροσώπου τύπου του νοσοκομείου Κω Ηλία Χρυσόπουλου και  πλήθος φίλων και συμαπτριωτών του.

Ο εκπαιδευτικός και διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καρδάμαινας κ. Νίκος ιερομνήμων, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια υπηρετήσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κατέγραψε  όλα όσα γνωρίζει γι' αυτό το σχολείο, έχοντας συλλέξει ένα καταπληκτικό αρχείο από φωτογραφίες αλλά και έγγραφα,  παρουσιάζει την πορεία του σχολείου  από την ίδρυση του. Ο ίδιος υπήρξε μαθητής, δάσκαλος και μετέπειτα διευθυντής του σχολείου το οποίο δημιουργήθηκε με την συνδρομή μεταναστών και του συλλόγου που είχαν δημιουργήσει στη Νέα Υόρκη. 

Την εκδήλωση συντόνιζε από τον σύλλογο «Αργώ» ο Μανόλης Χατζηγιακουμής, ενώ  σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Κρητικός Γιάννης εκ μέρους της περιφέρειας, ο πρόεδρος ΔΚ Καρδαμαινας Νίκος Πόγιας, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέβη Βλάχου, η φιλόλογος Μαρία Παρισιδη,  ο Τέλης Παυλίδης, η δασκάλα και εξαδέλφη του κ. Σταυρούλα Παπαηλία, η οποία αφηγήθηκε στιγμές τις οποίες έζησαν ως συνοδοιπόροι εκπαιδευτικοί και συγγενείς, ο πρόεδρος  του Δικηγορικού Συλλόγου και προσωπικός του φίλος ο Μ.Χατζηαμαλλος.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου, θα δοθούν για τις ανάγκες του δημοτικού σχολείου Καρδάμαινας,  όπως ο ίδιος ο συγγραφέας κ.Ιερονμήμων ανέφερε στην εισήγησή του. Αναφέρθηκε επίσης  στα γεγονότα που έζησε από μικρός, όπως τα βίωσε στο οικογενειακό του περιβάλλον. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το δημοτικό σχολείο Καρδαμαινας, το οποίο ιδρύθηκε το 1860. Στο πέρασμα των 160 χρόνων από την ίδρυση του σχολείου αναφέρεται το βιβλίο, στο οποίο υπάρχουν πολλά στοιχεία πατριδογνωσίας. Ο ίδιος ευχαρίστησε την αντιδήμαρχο Σέβη Βλάχου τον Μανόλη Χατζηάμαλλο, τον Β. Χατζηβασιλείου, το σύλλογο Αργώ για το φωτογραφικό υλικό, τον εκπαιδευτικό Ανδρέα Χατζημιχαήλ, τον Ιερό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου Καρδαμαινας, τον πρόεδρο  της κοινότητας  Νίκο Πόγια και τους εργαζόμενους της κοινότητας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί  στο παλιό δημοτικό το οποίο όπως σημείωσε ο κ.Ιερομνημων πρέπει να ανακαινιστεί για λόγους ιστορικούς. Συγκινημένος, έκανε μνεία  στην  απουσία των αγαπημένων του φίλων που έφυγαν νωρίς από τη ζωή, τον Βασίλη Σακελλαρίου και τον Σταμάτη Παπαδόπουλο.

       Το βιβλίο εκδόθηκε με συγχρηματοδότηση από τον ΔΟΠΑΒΣ και τον επιχειρηματία Μανώλη Χατζηάμαλλο.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ