K. Σβύνου: Η αύξηση στο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων θα τα βγάλει εκτός ανταγωνισμού
Τουρισμός
15/10/2022

Πονοκέφαλος είναι και για τους ξενοδόχους στην Κω οι αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος,  όπως δήλωσε στον “Sky Rodos” η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων  του νησιού μέλος της ΠΟΞ του ΞΕΕ και πρόεδρος του ΙΤΕΠ κ.  Κωνσταντίνα Σβύνου

Να σημειωθεί πως η φετινή σεζόν εξελίσσεται πολύ καλά για τα ξενοδοχεία της Κω.
«Η φετινή σεζόν εξελίσσεται πολύ καλά και για τα ξενοδοχεία της Κω. Ο Οκτώβριος δείχνει πως ακολουθεί τη δυναμική των  προηγούμενων μηνών. Μέχρι τις 15  και 16 Οκτωβρίου οι κρατήσεις μας πάνε καλά.

Έχουμε πληρότητες που φθάνουν στο 80% στα ξενοδοχεία μας», δήλωσε η κ. Σβύνου και πρόσθεσε πως από τις 16  Οκτωβρίου η σεζόν για την Κω  θα αρχίσει να φθίνει και η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα κλείσει στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Λίγες επιχειρήσεις θα μείνουν σε λειτουργία  και το Νοέμβριο  στην Κω
Σε ερώτηση αν τα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων συμβαδίζουν με τις αφίξεις η κ. Σβύνου είπε:
«Το  χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής σεζόν από την αρχή της είναι η οικονομική δυσλειτουργία  των επιχειρήσεων και  η αύξηση του κόστους λειτουργίας. Το κόστος ενέργειας όπως προκύπτει  από τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου δείχνει  μέχρι το 400% αύξηση σε σχέση με τους αντίστοιχους λογαριασμούς τον Σεπτέμβριο του 2019.  

Στο τέλος  που θα γίνει το ταμείο θα δούμε αν έχει μείνει κάτι υπέρ της κάθε επιχείρησης ή όχι.  Πρέπει να σημειωθεί πως φέτος είχαμε να ξεπληρώσουμε και τα «κορωνοχρέη» δηλαδή τις υποχρεώσεις που αποκτήσαμε με τις κρατικές ενισχύσεις από το 2020 και το 20 21.Σκεφθείτε πως λειτουργούμε με υπεραυξημένο το κόστος ενέργειας με αυξήσεις στα προϊόντα σε σε ποσοστό 30% και όλα τα υπόλοιπα»

Να σημειωθεί πως αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων  θα  ανακοινωθούν στο τέλος  του τρέχοντος μήνα που θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών  και Προβλέψεων.
Οσο για τις αυξήσεις που περιλαμβάνουν τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί για το καλοκαίρι του 2023 η κ. Σβύνου είπε πως  δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξήσεις στο ρεύμα και γενικά την αύξηση στο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

 «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένα 10% αύξηση  που περιλαμβάνεται στα νέα συμβόλαια να καλύψει το κόστος λειτουργίας όπως διαμορφώνεται τώρα. Η αύξηση στο κόστος λειτουργίας ενέχει τον κίνδυνο να μας βγάλει εκτός ανταγωνισμού. Να μην ξεχνάμε πως γύρω μας υπάρχουν προορισμοί που λειτουργούν με πολύ μειωμένα έξοδα. Ένας από αυτούς  είναι η Τουρκία», δήλωσε.
 
Η αύξηση του κόστους ενέργειας θα κλείσει επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα
Σε ερώτηση για τις προοπτικές της σεζόν του 2023, η κ. Σβύνου δήλωσε πώς οι προκρατήσεις  δείχνουν ότι υπάρχει ζήτηση.

«Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει και πως θα πάει η σεζόν του 2023. Η οικονομική κρίση που μας ταρακουνάει θα επηρεάσει και τη σεζόν του 2023. Το κόστος του πακέτου διακοπών θα ανέβει κατά πολύ και δεν ξέρουμε κατά πόσο θα μπορέσει να το στηρίξει ο Ευρωπαίος τουρίστας  για να ταξιδέψει. Άρα θα υπάρξει αντίκτυπος στη μέση διάρκεια παραμονής και στη μέση τουριστική δαπάνη. Κρατάμε λοιπόν μικρό καλάθι για το 2023», τόνισε.
Ακόμη η κ. Σβύνου είπε πως ο φετινός χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τις επιχειρήσεις «Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν.  Ειδικά αυτές που λειτουργούν  12 μήνες το χρόνο. Η αύξηση του κόστους ενέργειας θα κλείσει επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα», τόνισε η κ. Σβύνου.

Όσο για το πώς μπορούν οι ξενοδόχοι να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους λειτουργίας, η κ. Σβύνου είπε πώς θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.
«Χρειάζονται μέτρα και από την ΕΕ. Είναι ανάγκη να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις,  γιατί τα δύσκολα τα έχουμε μπροστά μας. Πρέπει ο τουρισμός να αντιμετωπίζεται σαν βιομηχανία.

Αν γίνει αυτό, ανοίγει ο δρόμος ώστε το ρεύμα που παρέχεται στις επιχειρήσεις μας να τιμολογείται ως βιομηχανικό», τόνισε η κ. Σβύνου και πρόσθεσε πως θα πρέπει να παραμείνουν και οι κρατικές ενισχύσεις.
Στο τέλος του μήνα όπως είπε θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για την έλλειψη προσωπικού στα  ξενοδοχεία. Επίσης, θα παραδοθεί στον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και το αποτέλεσμα της έρευνας  για το κόστος  λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

πηγή: https://www.rodiaki.gr/article/484531/k-sbynoy-h-ayxhsh-sto-kostos-leitoyrgias-twn-xenodoxeiwn-tha-ta-bgalei-ektos-antagwnismoy