Π. Τοκούζης (ΣΕΤΚΕ): Αναγκαίο να ενταχθούμε στο ίδιο σύστημα κατηγοριοποίησης με τα ξενοδοχεία
Τουρισμός
20/12/2023

Aλλαγή εκ βάθρων του νομοθετικού πλαισίου αδειοδότησης, κατηγοριοποίησης και λειτουργίας των ενοικιαζομένων καταλυμάτων θα ζητήσει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος κ. Παναγιώτης Τοκούζης, από το Υπουργείο Τουρισμού με αφορμή τη λήξη της προθεσμίας στις 31/12/2023 για την κατηγοριοποίηση των καταλυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, η διαδικασία κατάταξης των ενοικιαζομένων καταλυμάτων σε κατηγορίες κλειδιών έληγε στις 31/12/2022 και πήρε παράταση για ένα ακόμη χρόνο, η οποία λήγει στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική», ο κ. Π. Τοκούζης θα ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, στην οποία θα καταθέσει την πρόταση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, καθώς κρίνεται πως πλέον ούτε η κατηγοριοποίηση σε κλειδιά, καλύπτει τις ανάγκες των καταλυμάτων.

Ηδη, στο πλαίσιο αυτό, έχει προηγηθεί συνάντηση του κ. Π. Τοκούζη με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Μύρωνα Φλουρή και έχει ήδη γίνει μια πρώτη ενημέρωση για τις προθέσεις της Ομοσπονδίας.

Όπως ανέφερε στη «δ» ο πρόεδρος της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., απαιτείται πλέον εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση και λειτουργία του καταλυμάτων και όχι απλώς προσθήκες στο ήδη υπάρχον, το οποίο έχει ξεπεραστεί πλέον καθώς οι ανάγκες είναι διαφορετικές από τη δεκαετία του 1980.

Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στην οποία εντάσσει και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ζητώντας τον διαχωρισμό των μικρών επιχειρήσεων έως 5 καταλύματα (μαζί και εκείνων της βραχυχρόνιας μίσθωσης) ώστε να αποτελέσουν μια κατηγορία από μόνα τους, και τα υπόλοιπα θα ζητήσει να ενταχθούν στο σύστημα κατηγοριοποίησης που εντάσσονται και τα ξενοδοχεία, δηλαδή των αστεριών και να καταργηθεί το σύστημα των κλειδιών το οποίο ούτως ή άλλως όπως λέει, δεν εξυπηρετεί.

«Το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των καταλυμάτων δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες μιας περιόδου που σήμερα ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Πλέον τα τουριστικά καταλύματα έχουν εκσυγχρονιστεί, παρέχουν υπηρεσίες που παρέχουν και τα ξενοδοχεία αντίστοιχης κατηγορίας γι΄αυτό είναι σημαντικό να θεσπιστεί από την αρχή ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο θα περιλαμβάνει και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει την ένταξη των καταλυμάτων στο σύστημα κατηγοριοποίησης των αστεριών, αφού πλέον υπάρχουν επιχειρήσεις στον κλάδο μας που παρέχουν υπηρεσίες ξενοδοχείου. Γι’ αυτό και προτείνουμε οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις να κατηγοριοποιούνται με το σύστημα των αστεριών και όχι των κλειδιών το οποίο δεν αναγνωρίζουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης», λέει ο κ. Τοκούζης.

Επιπλέον, επισημαίνει, με την ίδια πρόταση θα επαναφέρει και το αίτημα τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας για την υποχρεωτική απασχόληση πτυχιούχου ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής και από τα μικρά τουριστικά καταλύματα, με λιγότερα από 50 δωμάτια, υποχρέωση την οποία δεν έχουν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Για τα τουριστικά καταλύματα με περισσότερες από 50 κλίνες και με βάθος μίας τουλάχιστον κολυμβητικής δεξαμενής μεγαλύτερο από 1,5 μέτρο, ο ναυαγοσώστης κολυμβητικής δεξαμενής, οφείλει, κατά τις ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής, να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, καθήμενος επί του υπάρχοντος βάθρου ναυαγοσώστη ή να περιπολεί πεζός στο χώρο ευθύνης του και να μην εκτελεί άλλη υπηρεσία.

Για τα τουριστικά καταλύματα με λιγότερες από 50 κλίνες ή με βάθος κολυμβητικής δεξαμενής μικρότερο από 1,5 μέτρο, ο ναυαγοσώστης κολυμβητικής δεξαμενής οφείλει, κατά τις ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής, να βρίσκεται σε ετοιμότητα εντός του τουριστικού καταλύματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του. Δεν απαιτείται ο ορισμός ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού, στην περίπτωση κολυμβητικής δεξαμενής ή συστήματος υδρομάλαξης, τα οποία εξυπηρετούν ενοίκους – πελάτες ενός δωματίου ή διαμερίσματος κύριου ή μη κύριου καταλύματος. Αυτή η εξαίρεση δεν αφορά δεξαμενές ή συστήματα υδρομάλαξης που βρίσκονται εντός κοινόχρηστων χώρων.

Στην περίπτωση της εξαίρεσης, το τουριστικό κατάλυμα αναρτά σε εμφανές σημείο πλησίον κάθε κολυμβητικής δεξαμενής κείμενο που ενημερώνει τον πελάτη για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά την κολύμβηση, σύμφωνα με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις για τις κολυμβητικές δεξαμενές και προσαρτά τους κανόνες αυτούς αναλυτικά στα ιδιωτικά συμφωνητικά που καταρτίζει με τους πελάτες του.

Για παράβαση των διατάξεων όσων προβλέπονται στην ΚΥΑ, τα πρόστιμα μπορεί να είναι εξοντωτικά και ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες αστικές και ποινικές ευθύνες, επιβάλλονται στο φορέα διαχείρισης του τουριστικού καταλύματος ή στην υπεύθυνη επιχείρηση για τη λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής, όταν αυτή δε συμπίπτει με το φορέα διαχείρισης του καταλύματος, οι εξής κυρώσεις: α) επίπληξη, β) χρηματική κύρωση ύψους από 300 έως 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής στην ίδια παράβαση εντός ενός έτους, η χρηματική κύρωση διπλασιάζεται.

Μέχρι πρότινος στα μικρά τουριστικά καταλύματα του κλάδου χρέη ναυαγοσώστη εκτελούσε ο ίδιος ο επιχειρηματίας ή ο εκπρόσωπος της επιχείρησης, εφόσον είχε εκπαιδευτεί κατάλληλα από αναγνωρισμένη ναυαγοσωστική σχολή και είχε λάβει πιστοποιητικό γνώσεων διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών.

Πλέον, ακόμα κι αν θέλει να εκπαιδευτεί ως ναυαγοσώστης ο ίδιος ο επιχειρηματίας ή ο εκπρόσωπος είναι σχεδόν να αδύνατον να τα καταφέρει, αφού όπως λέει ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ στη «δ», με βάση τα όσα υποστηρίζουν οι σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης σε αντίστοιχα αιτήματα προκειμένου να μην κινδυνεύουν τα καταλύματα με τσουχτερά πρόστιμα, όχι μόνο οι επιχειρηματίες, αλλά ακόμη και νέα άτομα με καλή φυσική κατάσταση που επιθυμούν να ασχοληθούν σε επαγγελματικό επίπεδο δεν περνούν επιτυχώς την πρακτική εξέταση. Οι δοκιμασίες -όπως για παράδειγμα η κολύμβηση πενήντα (50) μ., με οπτική επαφή του κινδυνεύοντος, σε χρόνο μικρότερο του ενός και μισού λεπτού (1’ 30″), η υποβρύχια κολύμβηση τουλάχιστον δεκαπέντε μέτρων (15) μ. κ.α.- είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Σε ό,τι αφορά στις πισίνες η πρόταση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. είναι σε επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων που έχουν δυναμικότητα έως 60 κλίνες (λόγω της αύξησης της δυναμικότητάς τους σε 30 δωμάτια) ή κολυμβητική δεξαμενή βάθους έως 1,5 μέτρο, “χρέη ναυαγοσώστη” να εκτελεί ο υπεύθυνος Ασφαλείας, εφόσον έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα και έχει λάβει πιστοποιητικό γνώσεων διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών.

Ο κ. Τοκούζης, επεσήμανε ότι πρέπει να ανοίξει ξανά η συζήτηση για την εκπροσώπηση του κλάδου των ενοικιαζομένων καταλυμάτων στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr