Οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων για το Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Κω για το 2023
Πολιτική
15/12/2022

Για το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων, τοποθετήθηκαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για την κατανομή των πόρων ανά κοινότητα, για τα αναπτυξιακά  έργα και τη βιώσιμη ανάπτυξη τους, με τους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής να χαρακτηρίζουν αναπτυξιακό το τεχνικό πρόγραμμα και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να τον χαρακτηρίζουν μη πραγματοποιήσιμο. 

Τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων 

Ο Δαυίδ Γερασκλης  τόνισε πως το τεχνικό σχέδιο  παρουσιάστηκε με δικαιολογίες για το τι δεν υλοποιήθηκε  στο προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα. 

Ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουρακης αναφέρθηκε  στα περί ισοπέδωσης του έργου της δημοτικής αρχής από την  αντιπολίτευση, χωρίς να ακούγονται αναπτυξιακές προτάσεις. 

Η Ευτέρπη Παπαχρήστου  επισήμανε πως το τεχνικό πρόγραμμα έγινε χωρίς διαβούλευση, χωρίς λαϊκές συνελεύσεις για να αποτυπωθούν οι ανάγκες της κοινωνίας με ανισομερή κατανομή έργων στις κοινότητες.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Αλέξανδρος Χρυσόπουλος  επισήμανε πως υπάρχει μεγάλη  ισοπέδωση από την αντιπολίτευση, έφερε ως παράδειγμα τον ηλεκτροφωτισμό κόστους 700 Χιλ. όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε κάνει τίποτα, υπενθύμισε  τη μελέτη για έργα στην Κοινότητα Ηρακλειδών  αξίας 2 εκατομμύρια, το Άζιλο 700 χιλιάδες κτλ. έργα αθλητισμού κ.α.

Η Βάσω Πη  μίλησε για προχειρότητα που χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή ,  γεγονός που φαίνεται με την καθυστερημένη τεχνική έκθεση που έλαβε το σώμα.  Αναφέρθηκε στα 29 έργα του άξονα κοινωνικής πολιτικής  για τα οποία  η κ. Πη επισήμανε πως αυτά αφορούν σε αυτονόητα έργα συντήρησης κι όχι επί της ουσίας παραγωγή κοινωνικής πολιτικής, την οποία χαρακτήρισε ανύπαρκτη.

Η αντιδήμαρχος Γεωργία Κασσιώτη τόνισε πως μέσα σε δυσμενές περιβάλλον, οι τεχνικές υπηρεσίες έφτιαξαν ένα τεχνικό πρόγραμμα που θα βελτιώσει την καθημερινότητα και τη ζωή των συμπολιτών μας. Συμβασιοποιήθηκαν 22 μελέτες και θα συμβασιοποιηθούν άλλες επτά το επόμενο διάστημα. Επισήμανε πως έγιναν ισομερώς έργα σε όλες τις δημοτικές ενότητες και δεν πρέπει να γίνεται στείρα αντιπολίτευση. Αναφορικά με τις παρεμβάσεις στα σχολεία, σημείωσε πως έγιναν πολλές συντηρήσεις στα σχολεία όλου του νησιού.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κρητικός επισήμανε πως παρεμβάσεις στα σχολεία της Κω πάντα γίνονται, όμως αυτό που  απαιτείται είναι σχολική στέγη και έφερε παράδειγμα το 3ο Γυμνάσιο.  Υπογράμμισε πως βάσει νομοθεσίας ο προϋπολογισμός  και το τεχνικό πρόγραμμα  έπρεπε να ψηφιστούν από τον Νοέμβριο και θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διαβούλευση και λαϊκές συνελεύσεις. 

Η αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου επισήμανε πως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες , όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών , ο κοβιντ κτλ. Όμως ο δήμος βγήκε δυνατός και τα κατάφερε! Το τεχνικό  σχέδιο είναι ρεαλιστικό και έχει στόχο την στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Η κ.Βλαχου χαρακτήρισε  τον Γ.Κυριτση αδιάβαστο αναφορικά με την τοποθέτηση του ότι δεν έγιναν έργα στο Πυλί.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φραγκούλης επισήμανε πως μπορεί να έχουν συμβασιοπηθει κάποια έργα αλλά αυτά δυστυχώς δεν "τρέχουν"  και θα έπρεπε να υπάρχει ειλικρίνεια αναφορικά με τα πραγματικά δεδομένα. 

Ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ  Παναγιώτης Χατζηχριστοφης επισήμανε πως η πολιτική είναι σκυταλοδρομία και θα πρέπει να έχει συνέχεια , χωρίς ισοπεδωτική πολιτική από την αντιπολίτευση.  Επισήμανε πως δε θα απολογηθεί ο ίδιος όταν τόσα χρόνια άλλοι δεν είχαν κάνει έργα για τον αθλητισμό. Προκάλεσε το σώμα να του πουν πότε  ο ίδιος είπε ψέματα ή κορόιδεψε τον κόσμο για έργα που δεν έγιναν ή που δεν έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. Ο μηδενισμός αποκαρδιώνει τους ανθρώπους επισήμανε ο κ. Χατζηχριστοφης. Ο κόσμος έχει ανάγκη από σύμπνοια κι όχι από πολώσεις. Ενώ κλείνοντας σημείωσε πως θα ήθελε να ακούσει τους προκατόχους του στη θέση του ΔΟΠΑΒΣ.

Ο δημοτικός σύμβουλος Σεβαστιανός Μαραγκός, χαρακτήρισε τα τέσσερα χρόνια της δημοτικής αρχής "χαμένα" και ανέφερε ως παράδειγμα την μη επέκταση της Μαρίνας ενώ επισήμανε πως χάθηκε το στοίχημα της καθημερινότητας το οποίο ήταν " σημαία" της δημοτικής αρχής.

Ο Κώστας Χόνδρος επισήμανε πως εκτελούνται τη δεδομένη στιγμή συμβασιοποιημενα έργα αξίας 5,8 εκατομμύρια και δεν μπορεί η αντιπολίτευση να τα μηδενίζει όταν υπάρχουν σε εξέλιξη έργα σε όλο το νησί. Επισήμανε πως έργα αξίας  680 χιλιάδες σε σχολεία, ουδέποτε έγιναν στο νησί μας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Ζερβός  υπογράμμισε πως θα έπρεπε να είχαν γίνει λαϊκές συνελεύσεις πριν τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος φέρνοντας ως παράδειγμα, τα ερωτήματα που θα του έθεταν οι Κεφαλιανοι αν  έβλεπαν τον  δήμαρχο στο χωριό. Αναφορικά με την κριτική που ζήτησε ο Παναγιώτης Χατζηχριστοφης για το έργο του , ο κ.Ζερβος επισήμανε  πως τα έργα και τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, ήταν πολλαπλάσια από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

 

Ο Μηνάς Κιαρης επισήμανε πως δεν υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα συνεχιζόμενα έργα από την προηγούμενη δημοτική αρχή όπως και δεν υπάρχουν  έργα με παρεμβάσεις για τις κλιματικές αλλαγές όπως στη διάβρωση ακτών, ενώ χαρακτήρισε αργή τη διαδικασία υλοποίησης έργων.

Ρεπορτάζ