Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κω
Πολιτική
15/12/2022

Σε συνέχεια της χθεσινής τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η σημερινή δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη  συνεδρίαση με τα παρακάτω θέματα στην ημερήσια διάταξη

Την  εγκριση απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. που αφορά στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της επιχείρησης εισηγήθηκε ο Πρόεδρος Δ.Σ. κ. Ζαχαρός Κωνσταντίνος  με στόχο τον εκσυγχρονισμό του ΟΕΥ , που βοηθά την επιχείρηση να χαράξει αναπτυξιακή πορεία με δημιουργία επιπλέον τμημάτων και μείωση προσωπικού με στόχο την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο κ. Γρηγοράκος μέσω τηλεδιάσκεψης αναφέρθηκε στα 48 άρθρα τα οποία αλλάζουν τον ΟΕΥ της ΔΕΥΑΚ  ο οποίος έγινε με τη βοήθεια των εργαζομένων και των υπευθύνων των τμημάτων με στόχο την εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Ουσιαστικά ενισχύθηκαν οι υπηρεσίες τόνισε ο κ.Γργηγοράκος και εξασφαλίζεται η διαφάνεια , η ισονομία και η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού. Δημιουργήθηκε επιτροπή η οποία θα εξασφαλίσει τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. 

Το ερώτημα πώς κατανέμεται το προσωπικό με τον νέο ΟΕΥ έθεσε ο Γιάννης Φραγκούλης, με τον κ. Ζαχαρό να απαντά πως αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο από την  επιχείρηση αφού εγκριθεί το ΦΕΚ

Εκ μέρους της παράταξης Όραμα και Δράση τοποθετήθηκε ο Γιάννης Φραγκούλης, ο οποίος επισήμανε πως ο ρόλος της ΔΕΥΑΚ στην μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, θα παίξει σημαντικό ρόλο και έθεσε τον προβληματισμό της αύξησης των τμημάτω και το ερώτημα  πώς θα στελεχωθούν αυτά,  με λιγότερο προσωπικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως με τους 67  εργαζόμενους , ο καθένας θα είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του .

Ο δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος Γιάννης Καλλούδης επισήμανε την αναγκαιοτητα τροποποίησης του ΟΕΥ,  στη ΔΕΥΑΚ και είναι μια πρωτοβουλία άξιας συγχαρητηρίων.

Επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Χόνδρος αναφέρθηκε στην μομφή του Γ. Φραγκούλη ότι δεν μελετήθηκε η τροποποίηση του ΟΕΥ της ΔΕΥΑΚ και επισήμανε πως ο πρόεδρος κ. Ζαχαρός είναι λογικό να μην μπορεί να πει τη δεδομένη στιγμή ποιοί εργαζόμενοι θα πάνε σε ποια τμήματα και εξυήρε το έργο της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ.

Ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης σημείωσε πως η ανακατάταξη της ΔΕΥΑΚ έρχεται ουσιαστικά να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσοπουλος επισήμανε πως είναι αναγκαιοτητα η τροποποίηση του ΟΕΥ ο οποίος ήταν απαρχαιωμένος και θα πρέπει να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Όλα αυτά προβλέπονται από τον ΟΕΥ με προσεκτικές αλλαγές εσωτερικά και εξωτερικά της επιχείρησης.

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το θέμα.

 

Τη Λήψη απόφασης για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου («ΑΙΓΛΗ») επί της πλατείας Ελευθερίας εισηγήθηκε ο  αντιδήμαρχος κ. Καλλούδης Ιωάννης ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης της ΚΟΙΝΣΕΠ Ευφραινειν και πρότεινε την εκμίσθωση για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ήπιας μορφής μουσική με την επωνυμία ''Αίγλη'', για οκτώ χρόνια, με δυνατότητα παράτασης  τέσσερα χρόνια  με εξουσιοδότηση υπογραφής της σύμβασης τον δήμαρχο Κω.   

Η επικεφαλής της παράταξης Όραμα Ιωάννα Ρούφα , αναφέρθηκε στην επιστολή της ΚΟΙΝΣΕΠ προς τον δήμαρχο πριν λήξει το συμβόλαιο , την οποία και έκρυψε και γιατί δεν ήρθε έγκαιρα ως θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο. Η περίπτωση αφορά και την ΚΟΙΝΣΕΠ στο Μαρμάρι η Αμβροσία, αφού και στις δύο περιπτώσεις καθυστέρησε να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, παρά τις δικαιώσεις τους στο δικαστήριο ενώ θα μπορούσε να έχουν μίσθωμα και οι δύο ΚΟΙΝΣΕΠ στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας, τουναντίον στάλθηκε εξώδικο και συμφωνίες άτυπες με την κ.Τσατσαρώνη η οποία στο kostv μίλησε για άτυπη συμφωνία με τον δήμαρχο για παράταση  της συμφωνίας μέχρι τον Οκτώβριο. Η κ. Ρούφα επικαλέστηκε το σχετικό ρεπορτάζ .

Για οχετό δηλώσεων της κ.Ρούφα έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης ο οποίος επισήμανε πως η νομοθεσία ασκήθηκε κατά γράμμα και τόνισε πως οι  ΚΟΙΝΣΕΠ δεν μπορεί να λειτουργούν ανταγωνιστικά στο κέντρο της πόλης. Η λειτουργία τους πρέπει να έχουν ξεκάθαρα κοινωνικό χαρακτήρα και όχι να λειτουργεί ως μπουζουξιδικο επισήμανε ο κ. Αβρίθης. Η επιχείρηση θα βγει σε πλειστηριασμό, βάσει νομοθεσίας για την εκμίσθωση του ακινήτου επισήμανε ο κ. Αβρίθης.

Ο κ. Καμπουράκης επισήμανε πως και ο ίδιος είχε ψηφίσει θετικά για τη ΚΟΙΝΣΕΠ και σύρθηκε στα δικαστήρια, γεγονός που αδικεί τον ίδιο και τους συναδέλφους του που έχουν δεχθεί λάσπη όλο αυτό το διάστημα. Η πρόταση του δήμου είναι ξεκάθαρη επισήμανε ο κ.Καμπουράκης.

Επίσης ο κ. Κώστας Χόνδρος τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας και της ισονομίας από πλευράς Δήμου με ορθή διαχείριση της δημοτικής περιουσίας.

Η αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου  επισήμανε πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι η εξυπηρέτηση των πολλών και όχι των ολίγων. Πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής η εφαρμογή της νομοθεσίας με εξώδικο όπως προβλέπεται και στη συνέχεια με πλειστηριασμό του ακινήτου. Δεν επιλέγουμε την σύγκρουση επισήμανε η κ. Βλάχου, αλλά την κοινωνική συνοχή ενώ έριξε αιχμές στην επικεφαλής του οράματος ότι χαϊδεύει τα αυτιά κάποιων.

 

Ο δήμαρχος θ. Νικηταράς ρώτησε την κ.Ρούφα αν γνωρίζει το νόμο περί παράτασης πριν τη λήξη του συμβολαίου με την ίδια να απαντά πως προβλέπεται από το συμβόλαιο. Στην δευτερολογια της η κ. Ρούφα απάντησε στον κ.Αβρίθη πως προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο και δεν είχε κανένα λόγο να τον καλέσει στο τηλέφωνο. Επανέλαβε πως θα έπρεπε να έρθει το θέμα έγκαιρα στο δημοτικό συμβούλιο και να παρθεί απόφαση. Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη τη συμπεριφορά της κ.Βλαχου προς το πρόσωπο του κ.Φραγκούλη, συμπεριφορά που εκθέτει τον κ.Νικηταρά. Χρέωσε στο δήμο διγλωσσία για το τι θα κάνει με τα ακίνητα και χαρακτήρισε ανέντιμη τη συμπεριφορά του κ. Αβρίθη ζητώντας του  να ανακαλέσει.

Στη συνέχεια ο κ.Αβρίθης αναφορικά με τη διαγωνιστική διαδικασία απάντησε στην κ.Ρούφα ότι θα περίμενε από την ίδια να τον συμβουλευτεί  με τη νομική του ιδιότητα για να διασφαλιστεί η απαιτούμενη διαφάνεια και τόνισε πως δεν έχει γίνει κανένα παζάρι κάτω από το τραπέζι. 

Ο κ.Χόνδρος  τόνισε πως είναι ντροπή η κ. Ρούφα να υιοθετεί τακτικές που εκθέτουν το σώμα και να αφήνει αιχμές περί δικονομίας, όταν δε σέβεται την επαγγελματική ιδιότητα των νομικών στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Φραγκούλης σημείωσε πως το θέμα  της ΄΄Αίγλης ΄΄ έχει πολιτική και νομική διάσταση. Υπογράμμισε πως οι διαδικασίες θα έπρεπε να είχαν γίνει εγγράφως με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και όχι με προσωπικές επαφές. 

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, αναφέρθηκε ιστορικά στην κοινωνική οικονομία, η οποία σε άλλα μέρη ζει και βασιλεύει, και δεν έχει στόχο στο κέρδος αλλά απευθύνεται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι κοινωνικές ομάδες πρέπει να βρίσκονται εκεί που δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Στην προκειμένη περίπτωση, δόθηκε με απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης το ακίνητο χωρίς αντίτιμο. Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε  στην στείρα αντιπολίτευση από το 2014 μέχρι σήμερα και επισήμανε πως είχε δεσμευθεί δημόσια πως θα προβεί σε διαγωνιστική διαδικασία και για τα δύο ακίνητα. Σημείωσε πως βρέθηκε και  με τις δύο ΚΟΙΝΣΕΠ με στελέχη της παράταξης του και τους μετέφερε την απόφαση για τη διαγωνιστική διαδικασία και στις δύο περιπτώσεις.  Ο δήμαρχος τόνισε πως η κ.Ρούφα και ο κ.Φραγκούλης δεν διάβασαν τη νομοθεσία για τις προβλεπόμενες διαδικασίες και δεν θα έπρεπε να επικαλούνται πως θα έπρεπε  να έρθει ως θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο πριν τη λήξη του συμβολαίου.

Τη λήψη απόφασης για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου επί της οδού Πεισάνδρου  στην πλατεία ΚΤΕΛ εισηγήθηκε  ο αντιδήμαρχος  Γιάννης Καλλούδης  γα τη χρήση ως γραφείο και όχι με παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου , ώστε να μην ενοχλούνται οι μόνιμοι κάτοικοι από κατάστηματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στην τοποθέτηση του εκ μέρους της παράταξης ''Όραμα και Δράση '' Γιάννης Φραγκούλης, επισήμανε πως πρόκειται για ένα γραφείο-παράγκα και σημείωσε πως θα έπρεπε να το δούμε σε συνάρτηση με το παλιό ιταλικό κτίριο που κάποτε ήταν νηπιαγωγείο και πρόταση της παράταξης του είναι να γκρεμιστεί αυτό το γραφείο -παράγκα για να αναδειχθεί το ιταλικό κτίριο, αφού οικονομικά το συγκεκριμένο κτίριο δεν θα έχει οικονομικές απολαβές για το δήμο.

Ο δήμαρχος επισήμανε στην τοποθέτηση του πως το ακίνητο αυτό δεν έχει να προσδώσει ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή και συμφώνησε με τον κ.Φραγκούλη πως θα ήταν καλό να αναδειχθεί το ιταλικό ακίνητο, για το οποίο η αντιδήμαρχος Γ.Κασσιώτη αναζητεί χρηματοδοτικά εργαλεία για ανάδειξη του.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ