Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Τεμένους ''Γαζή Χασάν Πασά'' στο Πλατάνι
Τοπικά
12/01/2024

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή τα εγκαίνια του Τεμένους Γαζή Χασάν Πασά στο Πλατάνι της Κω, από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και την Πρόεδρο του ΒΑΚΟΥΦ Κω Ελβάν Κοτζαογλάν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης από τον σεισμό του 2017, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν  εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, παρέστησαν  ο υφυπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και ο Γ.Γ Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Γιάννης Κρητικός, η Έπαρχος Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δήμαρχου, Σταμάτης Καμπουράκης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Χατζηθωμά-Κυπραίου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σταματία Κανταρζή, ο Επιπύραγος Πυροσβεστικής, Γρηγόρης Μαυρίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Βλάσσης Στρατίκης, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Ολυμπία Βικάτου και Ιουλία Παπαγεωργίου, αντίστοιχα, ο Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Κω, Γεώργιος Κουσουλάκης, και από τη μουσουλμανική κοινότητα, εκτός από τον Ιμάμη Κω, Τράμπα Ιρφάν, οι Ιμάμηδες Ρόδου και Κομοτηνής, Βιντιμή Σαλή και Σελίμ Ισά, αντίστοιχα.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας
Νοτίου Αιγαίου, η οποία ήταν και φορέας υλοποίησης.

Για την υλοποίηση του έργου,  τον Φεβρουάριο του 2021 υπεγράφη Προγραμματική Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Διαχείρισης Κτημάτων ΒΑΚΟΥΦ
Κω. Την Προγραμματική Σύμβαση συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, η
Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και η Πρόεδρος του ΒΑΚΟΥΦ Κω, Ελβάν Κοτζαογλάν και
βάσει αυτής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του
έργου.

O Υφυπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε χαρακτηριστικά: "Εγκαινιάσαμε σήμερα μετά από συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων ένα πολύ μεγάλο έργο, το Τέμενος Γαζή Χασάν στο Πλατάνι της Κω, το οποίο είχε υποστεί σημαντικές ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό τον Ιούλιο του 2017. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους βοήθησαν και μερίμνησαν για την αποκατάσταση των ζημιών, τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος. Να συγχαρώ επίσης κ την Πρόεδρο του Οργανισμού Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Κω, Ελβάν Κοτζαογλάν, καθώς είναι μεγίστης σημασίας, η αγαστή συνύπαρξη μεταξύ των Ελλήνων μουσουλμάνων και των Ελλήνων χριστιανών στο νησί της Κω. Με αυτό τον τρόπο, με την πλήρη και αρμονική συνεργασία όλων μας, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, διαφυλάττοντας ζωντανές τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα των κατοίκων των νησιών μας. Το Τέμενος Γαζή Χασάν από σήμερα και στο εξής θα αποτελεί ξανά για τους πιστούς μουσουλμάνους του νησιού, έναν ασφαλή και λειτουργικό χώρο."

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σημείωσε στην δική του ανάρτηση στο fb: ''Τα εγκαίνια του τεμένους Γαζή Χασάν στην Κω στέλνουν το καθαρό μήνυμα του σεβασμού της προσωπικότητας, της θρησκευτικής ταυτότητας, της προσήλωσης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η χώρα μας, τα νησιά μας, είναι θεματοφύλακες πανανθρώπινων και κλασσικών Ελληνικών αξιών.

Είναι μία από αυτές τις μέρες που η Περιφέρεια μας μπορεί να πεί, για μια ακόμη φορά, οτι ήταν εντάξει στον λόγο της. Ηταν εκεί, όρθια και αποτελεσματική. Δεν είχαμε καμία αρμοδιότητα στο τέμενος που υπέστη ζημιές μετά τον ισχυρό σεισμό του 2017. Είναι γεγονός. Για ένα ακόμα έργο, απο τα εκατοντάδες πλέον, σηκώσαμε μόνοι μας το χέρι της δήλωσης προθυμίας να βάλουμε πλάτη. Να σηκώσουμε την ευθύνη αλλά και το κόστος, αφού για κάθε έργο που κάνεις υπάρχει πάντα και ένα που δεν κάνεις. Οσο κάποιοι θα ψάχνουν το ένα που δεν έγινε, εμείς θα τους θυμίζουμε οτι εύκολη διέξοδος απο αυτή την στοχοποίηση είναι η συγκάλυψη της αδράνειας μέσω της συμμετοχής στο γνωστό κλάμπ της μιζέριας και της καταγγελίας. Δεν μας ταιριάζει, δεν έχουμε καμία σχέση εμείς με αυτό. Θα μείνουμε πάντα στην όχθη των λύσεων, της σοβαρότητας, της δουλειάς, της υπευθυνότητας.
Βάλαμε πλάτη και το έργο αποκατάστασης που χρηματοδοτήθηκε από Ιδιους Πόρους της Περιφέρειας μας, το υλοποιήσαμε στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας και του Οργανισμού Διαχείρισης Κτημάτων ΒΑΚΟΥΦ ΚΩ. Όπως και άλλα έργα σε σχολεία και μνημεία του νησιού που πληγώθηκαν από τον σεισμό, με τον Ναό Αγίου Νικολάου και τον Ναό Αγίας Παρασκευής να έχουν ήδη περατωθεί και παραδοθεί. Πριν από έναν χρόνο περίπου, ήμαστε εδώ για την έναρξη των εργασιών στο τέμενος Γαζή Χασάν. Σήμερα, το παραδίδουμε ασφαλές και λειτουργικό στους πιστούς μουσουλμάνους αλλά και στο πολιτιστικό απόθεμα της Κω, άρα σε κάθε πολίτη της. Αγαπάμε την ευθύνη,την δουλειά. Αγαπάμε τον τόπο μας."
 
 
 
 
 
Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ