KΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΒΑΛΑ : Η Κως αυτή την στιγμή είναι ένα κακό παράδειγμα για το χώρο της δημόσιας Υγείας.
Κοινωνικά
28/02/2024

Στην εκπομπή "ΜΑΖΙ στο KosTv" με τον Γιώργο Βενέρη μίλησε η Κατερίνα Γαβαλά Δ/τρια ΕΣΥ - Πρόεδρος Ι.Σ.ΚΩ

Στην διάρκεια της συνέντευξης και σε ερώτημα προς την κυρία Γαβαλά όπου γιατρός από Νοσοκομείο της Ρόδου δήλωσε "ότι φοβάται να μην γίνουμε Κως" απάντησε στο (10.39) " Η Κως αυτή την στιγμή είναι ένα κακό παράδειγμα για το χώρο της δημόσιας Υγείας και αυτό γιατί έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος με το θέμα του παθολόγου και έτσι δυσκολεύει το έργο. Σε ερώτημα πόσο δύσκολο είναι να έρθει Παθολόγος στο Νοσοκομείο ; απαντά " Καταρχήν πρέπει να έρθουν τρείς παθολόγοι και όχι ένας, και για να έρθουν πρέπει η οργάνωση να είναι εφικτή, δηλαδή ένα διοικητικό περιβάλλον που να μας επιτρέπει την προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων. Για παράδειγμα έχουμε 40 ιατρούς στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας και καλύπτονται λίγο παραπάνω από τους μισούς, άρα τις υπόλοιπες θέσεις δεν μπορούμε να τις προκηρύξουμε όλες μαζί, αλλά ένα 10% την φορά ως νοσοκομείο και αν εγκριθούν από το Υπουργείο οικονομικών και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, και αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η ΥΠΕ που έχει τον Πειραιά και το Αιγαίο ενώ θα έπρεπε να είχε μόνο τον Πειραιά. Η Οικονομική και η Πολιτική που ασκείται πρέπει να είναι διαφορετική και ζητάμε τον διαχωρισμό και η βάσεις να είναι σε διαφορετικά νησιά, μία κάλυψη του ΕΚΑΒ πολύ διαφορετική από αυτή που υπάρχει σήμερα."

 

Στην εκπομπή "ΜΑΖΙ στο KosTv" με τον Γιώργο Βενέρη μίλησε η Κατερίνα Γαβαλά Δ/τρια ΕΣΥ - Πρόεδρος Ι.Σ.ΚΩ και Αν.Γρ.Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ.

1) Σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, συμμετείχε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω, Κατερίνα Γαβαλά Η συνέντευξη ξεκίνησε με την τηλεδιάσκεψη που είχε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη και αναφέρθηκε πως τέθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που παρουσιάζει ο χώρος Υγείας στην παραμεθόριο νησιωτική περιοχή και παρουσιάστηκαν λύσεις για μια ολιστική αντιμετώπιση που μπορεί να διαμορφώσει ένα διαφορετικό διοικητικό και επιστημονικό περιβάλλον, το οποίο θα μετατρέψει τα νησιά, σε προορισμό πρώτης επιλογής στην ιατρική κοινότητα. Η κ. Γαβαλά τόνισε επίσης πως μόνο θετικό είναι να μπαίνεις σε διάλογο με το Υπουργείο Υγείας. Συμπλήρωσε πως ήταν μία πρωτοβουλία των Ιατρικών Συλλόγων Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, η οποία είχε ως στόχο να δείξει τα προβλήματα των υγειονομικών περιφερειών. Οι λύσεις που πρότειναν αφορούσαν τρεις άξονες. Το διοικητικό περιβάλλον και το πως αυτό πρέπει να διαμορφωθεί στα νησιά του Αιγαίου, τα επιστημονικά και τα οικονομικά κίνητρα.

2) ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΓΑΒΑΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χρηματοδοτεί το Νοσοκομείο Κω με εξοπλισμό για επεμβάσεις καταρράκτη Εξασφαλίστηκαν κονδύλια για τον εξοπλισμό που απαιτείται για την διεξαγωγή επεμβάσεων καταρράκτη εντός του νοσοκομείου στην Κω. Την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κω, Κατερίνα Γαβαλά συνάντησε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, όπου είχαν μια εκτενή συζήτηση για όλα τα θέματα δημόσιας υγείας στα νησιά και ειδικότερα στην Κω. Με μία νέα χρηματοδότηση προς το νοσοκομείο του νησιού αποχώρησε από την συνάντηση η κ. Γαβαλά, αφού άμεση ήταν η πρόταση του Περιφερειάρχη να διαθέσει η Περιφέρεια τα κονδύλια για τον εξοπλισμό που απαιτείται για την διεξαγωγή επεμβάσεων καταρράκτη εντός του νοσοκομείου, εκφράζοντας τη δέσμευση να εισαχθεί προς ψήφιση στην περιφερειακή επιτροπή, αμέσως μόλις η διοίκηση του νοσοκομείου προωθήσει το σχετικό αίτημα.

3) Αδ. Γεωργιάδης : Αδύναμη η σαρξ της ΝΔ για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο Κω σε απάντηση ερώτησης από τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γιώργο Νικητιάδη. Ο Γιώργος Νικητιάδης πληροφορήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο για τα όσα συμβαίνουν και έκανε την επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό για την κατάσταση του Νοσοκομείου και ως απάντηση την γνωρίζουμε ήταν αυτό που δήλωσε σε ανακοίνωση του ο κύριος Νικητιάδης " Παντελώς αδύναμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις τραγικές χρόνιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο της Κω. Αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του Γιώργου Νικητιάδη Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αφού ομολόγησε πως «Η σαρξ είναι αδύναμη…» αναφορικώς με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα, κρύφτηκε πάλι πίσω από ανακοινώσεις για προκηρύξεις θέσεων χωρίς να λαμβάνει υπόψη του πως και οι εφτά προηγούμενες μέσα σε ένα έτος αποδείχθηκαν άγονες. Ο κ. υπουργός κρύφτηκε επίσης πίσω από την έλλειψη ειδικοτήτων, όπως είπε και τη φυγή ιατρικού προσωπικού στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης για να αιτιολογήσει την αδυναμία της κυβέρνησης."

 

Ρεπορτάζ